Je staat er niet alleen voor!

Vrijwilliger Will over de ‘Gezond weer op kaart’

Al jaren brengt Will Peijnenburg als vrijwilliger bij SWOVE huisbezoeken bij ouderen en gaat met hen in gesprek over vragen bij het zelfstandig wonen. Hierbij maakt hij sinds enige tijd gebruik van de ‘Morgen gezond weer op kaart’. Will vertelt over de voordelen van de kaart voor de ouderen die hij bezoekt én voor hemzelf.

‘De kaart is een handig hulpmiddel voor mij om het gesprek aan te gaan en geeft ouderen een steuntje in de rug bij dingen die belangrijk zijn in hun dagelijks leven. Alle informatie over het zorg- en ondersteuningsnetwerk van een oudere staat overzichtelijk bij elkaar’. De kaart is gemaakt vanuit het gedachtengoed van ‘positieve gezondheid’. Bekijk onderstaand voorbeeld van de kaart die in Veldhoven wordt gebruikt.

Het goede gesprek

De verschillende onderwerpen en vragen op de kaart bieden handvatten om het gesprek een bepaalde richting te geven. Will: ‘Het is belangrijk, voordat ik de thema's op de kaart bespreekbaar maak, ruimte te bieden aan de gesprekspartner(s). Niet direct problemen willen achterhalen, maar vooral luisteren en kijken wat er wel goed gaat. De kunst is om aan te sluiten bij de interesses en ‘taal’ van de oudere. Het gaat erom wat er op dat moment speelt en of iemand nog kan doen wat hij of zij belangrijk vindt.’

De op de kaart vermelde hulpvragen vindt Will soms wat abstract. Uiteraard kun je als vrijwilliger hierbij je eigen vragen stellen. Alle vrijwilligers krijgen een korte training voordat ze de kaart gaan gebruiken. En als de situatie er om vraagt, gebruiken ook zorgtrajectbegeleiders en verpleegkundigen de kaart. Een paar voorbeelden van vragen zijn:

  • Waar staat u ‘s morgens voor op?

  • Met wie maakt u plezier?

  • Lukt het met de computer en de financiën?

  • Wat zou u zelf graag anders doen?

Sociaal netwerk voor een gelukkig leven

Inmiddels is de kaart bij 500 ouderen getest en ‘live’ in Veldhoven en Oirschot. In 2021 gaan we in vier nieuwe gemeenten van start. Projectleider Wilma Monen: ‘Relaties en een sociaal netwerk zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Het is fijn als het (in)formeel netwerk van een oudere in beeld is, zodat je van elkaar weet wat je doet en in acute situaties elkaar snel weet te vinden.’ De kaart is ook een handig hulpmiddel voor naaste familie of vertrouwenspersonen om met een oudere in gesprek te gaan. Daarom komt er binnenkort een digitale versie van de kaart, waarbij we samen optrekken met het Langer Thuis Kompas.

Het lijkt wel een kunstwerkje

Ouderen geven bij Will aan dat het handig is dat alle organisaties in Veldhoven op een rijtje staan op de kaart. Dat geldt ook voor de telefoonnummers van contactpersonen en hulpverleners. Een oudere zegt zelf over ‘haar’ ingevulde kaart: ‘Het is mooi overzichtelijk, het lijkt wel een kunstwerkje. Ik heb vooral baat gehad bij het vinden van de weg en hulp bij de aanvraag van een invalide parkeerplaats, taxibus en huishoudelijke hulp. Ook de ondersteuning van SWOVE en de verwijzing naar het mantelzorg-steunpunt zijn fijn. De persoonlijke aandacht gaf mij de ruimte om verder te kunnen kijken en de hulp te aanvaarden. Bedankt voor jullie steun!’

Will Peijnenburg

Will Peijnenburg


februari 2021