'Samenwerking WIJeindhoven met de huisartsen loont!

In maart 2020 startte een project om de samenwerking tussen WIJeindhoven en de huisartspraktijken te verbeteren. Het doel: elkaar aanvullen in de ondersteuning aan inwoners. Er ligt nu een mooie basis én er zijn veel nieuwe verbindingen gelegd dankzij deze samenwerking.

“Matthijs helpt me om internet te gebruiken”

Een voorbeeld: Mevrouw Janssen (79 jaar) uit Stratum werd dankzij de samenwerking tussen praktijkondersteuner en generalist gekoppeld aan buurtbewoner Matthijs. Matthijs helpt haar voortaan wekelijks met haar computer. Ze vertelt: “Ik vind het fijn dat Matthijs me helpt. Elke week komt hij langs en leert me stap voor stap om te gaan met de computer. Zo kan ik gebruik maken van het internet en dat maakt mijn dagelijks leven veel makkelijker.”

Resultaten samenwerking op een rij

  • 46 van de 48 Eindhovense huisartsenpraktijken hebben inmiddels een contactpersoon vanuit WIJeindhoven. In 42 van de 48 praktijken is er ook een contactpersoon vanuit de praktijk voor WIJeindhoven.

  • Er werden gezamenlijk activiteiten georganiseerd zoals een ‘prikdag’ waardoor er meer buurtbewoners een griepvaccinatie kregen. Ook leerden WIJeindhoven en huisartsenpraktijken elkaars werkwijzen beter kennen.

  • Concrete samenwerkingsafspraken tussen het wijkteam en de huisartsenpraktijk zijn voor 46 praktijken vastgelegd. Bijvoorbeeld over het anoniem bespreken van casussen of gezamenlijk op huisbezoek gaan. Afgesproken is om jaarlijks deze samenwerking te evalueren zodat samenwerking verder verstevigd wordt.

Verder ontwikkelen door wijkduo’s

De projectgroep bestaande uit Agnes de Sain en Mariëlle van der Wielen (WIJeindhoven), Marian Gersen (SGE), Christian de Groot (DOH) en Anne Rademakers (PoZoB) heeft het project inmiddels afgerond. In de wijken ligt de basisstructuur waardoor de wijkduo’s kunnen doorontwikkelen. Daarnaast is de samenwerking gezocht en gevonden tussen de zorggroepen en WIJeindhoven. Deze krijgt verder vorm in de bouwsteen ‘Samenwerken in GROZzerdam’ en het project ‘Wijkgerichte samenwerking’ van de zorggroepen.


Bekijk in onderstaand filmpje de samenvatting van de ‘Deep Dive Samenwerking’


januari 2022