‘Zorgmatchingtool’ bewijst effectiviteit bij bemiddeling wijkzorg in de regio

door Hettie Vogel, redactielid Precies! namens de ziekenhuizen

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen bij het organiseren van passende zorg op de juiste plek. Een praktische oplossing die hieraan bijdraagt, is een ‘digitale marktplaats’ die in de regio Zuidoost-Brabant wordt ingezet om zorgvragen en beschikbare zorgcapaciteit in de wijkzorg efficiënt bij elkaar te brengen. Recente cijfers tonen aan dat deze werkwijze met de siilo-app en zorgdomein een belangrijke rol speelt in het regionale zorglandschap.

ZorgWijzer helpt bij het organiseren van oplossingen die niet via reguliere kanalen geregeld kunnen worden.
— Marianne van Beers, manager Zorglogistiek CZE

Klik op de plaat voor een grotere afbeelding

ZorgWijzer en de rol van de Siilo-app

ZorgWijzer is in de regio Zuidoost-Brabant ontstaan vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het aanbieden en organiseren van de juiste zorg op de juiste plaats. Marianne van Beers, manager Zorglogistiek bij het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, is vanaf de start intensief betrokken bij de opzet: “Wat begon als de Huisartsadvieslijn in 2021, is in januari 2024 doorontwikkeld tot ZorgWijzer. Het is een voorziening voor zorgprofessionals die helpt bij het organiseren van oplossingen voor acute en complexe zorgvragen die niet via reguliere kanalen geregeld kunnen worden.”

De ‘digitale marktplaats’ voor de wijkzorg is een waardevol instrument in dit bredere zorgcoördinatiesysteem. Als het een zorgprofessional niet lukt om via zijn/haar normale contacten thuiszorg te regelen, kan hij/zij sinds 2023 een Zorgdomeinverwijzing sturen naar ZorgWijzer. ZorgWijzer neemt dan het zoeken naar wijkzorg over. De aanvraag wordt via de Siilo-app aangeboden aan alle gecontracteerde thuiszorgorganisaties in een wijk of dorp. Thuiszorgorganisaties die ruimte hebben, kunnen reageren voor een vast tijdstip. Daarna wordt in overleg met de cliënt afgesproken, welke organisatie de wijkzorg gaat leveren.

De diensten van ZorgWijzer worden geleverd door medewerkers van de transferteams van de ziekenhuizen in samenwerking met zorgadviseurs vanuit de VVT en verpleegkundigen. Marjolijn Kalsbeek, manager Zorglogistiek bij Máxima MC, ziet de meerwaarde van de bijdrage van de transferverpleegkundigen van de ziekenhuizen: “Zij zijn, mede door hun kennis van wet- en regelgeving, experts in het snel en adequaat inschatten van de zorgbehoefte, zij kennen het zorglandschap, de mogelijkheden en de beschikbaarheid van oplossingen en kunnen via directe lijnen bemiddelen voor snelle of acute inzet daarvan.”

De transferverpleegkundigen kennen de mogelijkheden en beschikbaarheid van oplossingen. Zij kunnen via directe lijnen bemiddelen voor snelle of acute inzet.
— Marjolijn Kalsbeek, manager Zorglogistiek MMC

Cijfers onderbouwen effectiviteit

De cijfers over de afgelopen jaren laten een positieve trend zien. In 2024 werden 2880 bemiddelingsverzoeken voor wijkzorg via de ‘digitale marktplaats’ verwerkt. Maar liefst 82% van deze verzoeken werd binnen drie dagen succesvol gematcht met een zorgaanbieder, wat betekent dat het overgrote deel van de cliënten snel kon worden geholpen.

Nog veelzeggender is de afname van het aantal bemiddelingsverzoeken dat moest worden doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Wanneer het niet lukt om binnen drie dagen een match te maken, wordt de zorgverzekeraar ingeschakeld voor verdere bemiddeling. Deze escalaties zijn significant gedaald: van 496 in 2022 naar 319 in 2023 en slechts 188 in 2024. Deze daling van ruim 62% in twee jaar tijd toont aan dat de gezamenlijke werkwijze steeds effectiever wordt in het matchen van zorgvraag en aanbod.

Integratie in het regionale zorglandschap

De ontwikkelde werkwijze is volledig geïntegreerd in de regionale zorgstructuur. Wijkzorgvragen voor ziekenhuispatiënten die met ontslag gaan, worden via de Siilo-app bemiddeld. Huisartsenpraktijken gebruiken voor het organiseren van thuiszorg in eerste instantie de reguliere korte lijnen. Als het matchen van een zorgvraag niet (snel) lukt, wordt de vraag naar Zorgwijzer doorgezet via Zorgdomein.

Deze gelaagde aanpak zorgt ervoor dat zorgprofessionals verschillende opties hebben om passende zorg te organiseren, met de ‘digitale marktplaats’ als instrument voor wijkzorgbemiddeling binnen het bredere systeem van zorgcoördinatie.

Deze trends wijzen op een toenemende efficiëntie van het digitale bemiddelingsplatform
— Leon van de Rijt, inkoop CZ

Stroomschema efficiënt matchen wijkzorg via Siilo-app

Voordelen voor alle betrokkenen

  • De inzet van de Siilo-app biedt voordelen voor alle betrokkenen in het zorgproces:

  • Patiënten ontvangen sneller de benodigde wijkzorg en ervaren minder vertraging bij de overgang tussen verschillende zorgvormen. Waar mogelijk wordt de zorg en ondersteuning zoveel mogelijk thuis geregeld met behoud van eigen regie.

  • Zorgprofessionals besparen tijd doordat ze niet meer eindeloos hoeven rond te bellen naar verschillende aanbieders. Bovendien voorkomen of beperken we onnodige opnames in ziekenhuis, ELV, verpleeg- of crisisplaatsen.

  • Huisartsen worden ontzorgd.

  • Zorgverzekeraars hoeven minder vaak te bemiddelen en voldoen aan hun zorgplicht.

  • Ziekenhuizen kunnen patiënten soepeler ontslaan wanneer thuiszorg snel geregeld kan worden.

Essentieel instrument

De beschikbare cijfers over de afgelopen twee jaar tonen aan dat de werkwijze een positieve impact heeft. Leon van de Rijt, inkoper bij CZ, is blij met deze ontwikkeling: “Deze trends wijzen op een toenemende efficiëntie van het digitale bemiddelingsplatform. En bevestigen de waarde van digitale innovatie in de zorgcoördinatie. Als deze positieve ontwikkeling zich voortzet, kan deze werkwijze uitgroeien tot een essentieel instrument in het verbeteren van de toegankelijkheid en efficiëntie van de wijkzorg in de regio Zuidoost-Brabant en mogelijk als voorbeeld dienen voor andere regio's in Nederland.”


 

Alles over ZorgWijzer (work in progress - versie d.d. 6 mei 2025)

In onderstaande uitwerking is nader toegelicht waarom ZorgWijzer is ingericht, wat het is en voor welke situaties het bedoeld is, wat de beoogde voordelen zijn voor senioren en professionals en welke doorontwikkeling dit jaar (2025) plaatsvindt. Ook de relatie tot andere initiatieven in de regio is beschreven.
 
 

ALLES OVER ZORGWIJZER

 

juni 2025
Previous
Previous

Goed nieuws op vele fronten!

Next
Next

Nieuwe naam, zelfde doel: De STAP naar gezonder-kaart