Morgen gezond weer op!

De zes deelgebieden op de kaart zijn gebaseerd op het principe van Positieve Gezondheid.

De uitrol van de Morgen Gezond Weer Op Kaart vordert. De eerste evaluaties zijn geweest en in steeds meer gemeenten en wijken wordt de kaart ingezet. Op basis van positieve gezondheid gaan vooral ouderenconsulenten en soms ook wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners in gesprek met ouderen die zelfstandig thuis wonen. Om te horen hoe het met ze gaat en waar eventueel hulp nodig is.

Evaluaties zijn meestal positief omdat de kaart voor een ander gesprek zorgt en het netwerk van de cliënt goed in beeld komt. Wel doet iedereen het een beetje anders. In sommige gemeenten gebruiken bijvoorbeeld alleen vrijwilligers de kaart en in andere gemeenten juist ook professionals.

Maria Kwint, wijkverpleegkundige en beleidsmedewerker kwaliteit en preventie vertelt over haar ervaringen: “Vanuit Archipel Thuis werken we in verschillende gemeentes met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’. De wijkverpleegkundige neemt dit hulpmiddel mee op huisbezoek. We kijken op basis van ieder kopje van positieve gezondheid wat de cliënt nog zelf kan, waar al ondersteuning voor is of dat er aanvullende hulp nodig is. Zo krijgen we overzicht van het netwerk rondom de cliënt en weten we wie wat doet. We bespreken ook wat de wensen en de behoeftes zijn van de cliënt; daarbij gebruiken we dezelfde punten van positieve gezondheid. Op deze manier voeren we echt een ander gesprek met cliënten.”

De hoeveelheid aan informatie die we bespreken, wordt behapbaar door de kaart.
— Demi Oppers, wijkverpleegkundige Son en Breugel

Sociale kaart

De wijkverpleegkundigen hebben de kaart bij zich als ze met de cliënt thuis een intakegesprek hebben. Demi Oppers (wijkverpleegkundige in Son en Breugel) illustreert: “Met de kaart hebben we iets tastbaars. Ook als we bespreken dat bepaalde ondersteuning, behandeling of zorg door een andere professional of door de informele zorg wordt verleend, kunnen we de kaart erbij pakken en het daarop vermelden. De hoeveelheid informatie die we in de intake bespreken wordt hiermee behapbaar en de mensen kunnen het later nalezen. Het is heel fijn dat inmiddels ook huisartsen en Buurtzorg met de kaart werken hier in de gemeente.”

Een ouderenondersteuner van Ontmoet & Groet in Gestel helpt met het invullen van de kaart.
(Foto: netwerk GOudT)

Op maat gemaakt

In de gemeente Bladel is de kaart, net als in andere gemeentes, op maat gemaakt. Naast de mogelijkheid om de kaart in te vullen zijn op de kaart ook de initiatieven vanuit het voorliggend veld vermeld met naam en contactgegevens. Loes Beekman (beleidsadviseur Welzijn): “Bij de evaluatie komt duidelijk naar voren dat ouderen het fijn vinden om een fysieke kaart te krijgen. Zeker als zij niet zo digitaal vaardig zijn. Ze vinden op de kaart veel lokale initiatieven terug. Dat brengt wel met zich mee dat er een risico is dat organisaties of contactgegevens veranderen. In Bladel gaan we daarom werken met een nieuwe versie van de Morgen Gezond Weer Op Kaart, met daarin een inlegvel met de meest recente informatie. Hierop staan de lokale initiatieven waar zonder indicatie gebruik van kan worden gemaakt. Zo heeft de oudere bewoner in Bladel wél alle informatie bij elkaar en is het alleen nodig om het inlegvel actueel te houden.”

In Bladel wordt de kaart goed gebruikt door de ouderenconsulent van de gemeente en vrijwillige ouderenadviseurs van ouderenorganisaties. Ook sommige praktijkondersteuners gebruiken de kaart. Vanuit de gemeente wordt gekeken wie de kaart nog meer kan en wil gaan inzetten.

Aan de slag

Wil je in gesprek met ouderen en de Morgen Gezond Weer Op Kaart gebruiken? Download de kaart of vraag hem aan via de website van de Morgen Gezond Weer Op Kaart. Werk je in de Kempen? Dan vind je hier een kaart op maat gemaakt voor jouw gemeente (doorscrollen tot halverwege de pagina).

Na de zomer gaan we het proces voor gebruik van de kaart samen verbeteren en de inzet in Eindhoven uitbreiden. Deze week hadden we daarvoor een eerste bijeenkomst waar de succesvolle aanpak met de kaart voor bezoekers van Ontmoet & Groet werd gepresenteerd. En de aanpak van Geldrop waar de kaart is geïntegreerd in Welzijn op recept. Zo kan de huisarts mensen makkelijk verwijzen voor een huisbezoek met de kaart. Genoeg te leren en te doen dus!


Voor meer info omtrent de kaart: neem contact op met Jim Steenbakkers


mei 2023