Je staat er niet alleen voor!

Ouderen zien door de bomen het bos niet bij het vinden van de juiste hulp. Allerlei beschikbare diensten worden weinig gebruikt. Het tijdig ondersteunen van mensen met de juiste hulp is een grote uitdaging, zo bleek bij de start van Precies!

Er is grote behoefte aan laagdrempelige informatie en hulp
Daarom wordt er in gemeenten gewerkt aan een 'voordeur' waar ouderen terecht kunnen voor vragen over wonen, en zorg. Projectleider Peter van Heesch: 'Vertrouwen tussen organisaties en het kennen van elkaar, is een eerste begin. Tijdens de coronacrisis merkten we dat Precies! hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd.' Momenteel werken we in zes gemeenten verder aan de realisatie van 'het ideale loket'. Het prototype hiervoor ligt klaar. De concrete uitvoering is maatwerk per gemeente en wordt met lokale partners waargemaakt.

Naast de 'fysieke voordeur' is ook gewerkt aan een digitaal platform
Met de website DE STAP naar gezonder, hebben we samen een platform gerealiseerd dat álle burgers helpt om te blijven doen wat belangrijk is voor hen. Via de zes pijlers van 'Positieve Gezondheid' zijn alle initiatieven in onze regio bij elkaar gezet. Als ouderen in staat zijn om ook digitale handvatten te gebruiken, dan is hulp ineens een stuk dichterbij.

 

Het goede gesprek met de ‘Morgen gezond weer op kaart’

De ‘Morgen gezond weer op kaart’ brengt alle informatie over het eigen zorg-en ondersteuningsnetwerk van een oudere overzichtelijk bij elkaar. Ook dat doen we vanuit het gedachtengoed van ‘positieve gezondheid’. Een vrijwilliger (en soms een professional) gaat aan de hand van de kaart in gesprek met de oudere: wat is belangrijk voor de oudere en waar is hulp bij nodig? Kortom: waar komt iemand zijn bed voor uit?

De kaart is bij 500 ouderen getest en inmiddels ‘live’ in 9 gemeenten en wijken 
Projectleider Wilma Monen: ‘Relaties en een sociaal netwerk zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Het is belangrijk dat het (in)formele netwerk van een oudere in beeld is, zodat je van elkaar weet wat je doet en in acute situaties elkaar snel weet te vinden.’

Met de kaart:

  • Staat het (in)formele netwerk van een oudere in één overzicht bij elkaar.

  • Heb je snel inzicht in het lokale ondersteuningsaanbod.

  • Zorgen we voor tijdige ondersteuning van ouderen.

  • Versterken we de samenwerking tussen lokale partijen.


Inmiddels is de kaart ook online beschikbaar via de website morgengezondweeropkaart.nl.
Deze website wordt de komende tijd nog verder aangevuld.


Download hier de kaarten


Actuele stand van zaken


Wil je meer informatie of heb je een goed idee? Mail dan naar Peter van Heesch.


Artikelen

Lees hieronder al onze updates met betrekking tot dit project.