Help ouderen en mantelzorgers met technologie-oplossingen!
In onderstaand artikel lees je meer over project 5 ‘Zorgtechnologie’ aan de hand van een interview met zorgtrajectbegeleider Ruth van den Hurk en twee zoons van mevrouw Van den Dungen die vergevorderde Alzheimer heeft.
“Zonder Sensara weten we niks”
Eigenlijk was de indicatie voor het CIZ de aanleiding om met leefstijlmonitoring te starten bij mevrouw Van den Dungen. ‘Mevrouw deed zich heel goed voor als het CIZ langskwam, wat ertoe leidde dat ze niet de indicatie kreeg die nodig was,’ vertelt zorgtrajectbegeleider dementie Ruth van den Hurk. Met leefstijlmonitoring van Sensara kregen de familie en Ruth inzicht in de feiten over bijvoorbeeld het gebruik van de koelkast, toiletbezoek en het slaappatroon van mevrouw.
Zoon Frank vertelt: ‘Het is nu precies een jaar geleden dat het systeem werd geïnstalleerd. In het begin was het een beetje wennen natuurlijk. Ik heb het aan mijn vijf broers en zussen uitgelegd. Op één na gebruiken ze het allemaal. Via de app krijgen we inzicht in waar moeder mee bezig is. Dat geeft ons een stukje rust. Iedere avond voordat ik naar bed ga, kijk ik bijvoorbeeld of ze in bed ligt. Tegelijkertijd word je ook met je neus op de feiten gedrukt. Je ziet bijvoorbeeld dat ze na het eten van 13.30 uur tot 17.30 uur in haar stoel heeft gezeten. Gelukkig zijn we met zes kinderen en kunnen we vaak bij haar langs. En ze gaat af en toe naar de dagbesteding.’
Zoon Tom: ‘Zonder Sensara weten we niks. Het is een betrouwbaar systeem en laat zien hoe de patronen veranderen in moeders leven. Dat ze steeds meer thuis is bijvoorbeeld en ‘s nachts steeds langer uit bed gaat. We hebben vorig jaar al een delier voorkomen toen haar nachtelijke onrust ineens erger werd en ze een blaasontsteking bleek te hebben. Daar zijn we nu heel alert op, samen met de thuiszorg en dagbesteding.’ Sensara zou voor de broers nog waardevoller zijn als er een koppeling komt met andere apparaten in huis.
“Ik kan mijn werk echt beter doen”
Ruth heeft als zorgtrajectbegeleider relatief veel ervaring met de inzet van technologie-oplossingen; vijf van haar cliënten hebben Sensara (gehad) en velen de Medido. ‘Ik kan mijn werk echt beter doen en belangrijker: ik zie wat het brengt voor cliënten en mantelzorgers. Ruth zegt over de Sensara bij mevrouw Van den Dungen: ‘Het geeft voor de familie en mij aan hoelang we nog door kunnen gaan met het thuis wonen van mevrouw. Zonder Sensara was het nu echt gissen geweest hoe het met mevrouw gaat en was ze opgenomen geweest. Zeker nu er steeds langere wachtlijsten zijn voor opname in het verpleeghuis en geen tijdelijke opnameplekken voor mensen met dementie, is leefstijlmonitoring eigenlijk onmisbaar.
De tip van Ruth aan collega’s is om technologie-oplossingen gewoon een keer in te zetten en zelf te ervaren wat het brengt. Fabrizio Greidanus - projectleider van project 5 van Precies! – sluit zich daarbij aan. Fabrizio: ‘Doel van het project is om technologie-oplossingen voor meer ouderen en mantelzorgers van nut te laten zijn. Het mes snijdt aan twee kanten: technologie helpt ouderen om langer thuis te wonen en professionals om efficiënter te werken. We hebben met Precies! een mooi consortium waarin alle aanbieders vertegenwoordigd zijn in de regio. We moeten volhouden nu en zorgen dat we echt verschil gaan merken door de waarde van technologie-oplossingen. Mensen behouden langer hun zelfstandigheid en dat is een groot goed.’
februari 2019