Vergroten eigen regie thuiswonende ouderen

Voor ouderen die digitaal vaardig zijn, is ondersteuning dichterbij. Digitalisering biedt bovendien kansen voor ouderen en mantelzorgers om meer regie te nemen. Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant: “Corona gaf beeldbellen een boost!"

nb4 art1.png

Hoe kan je de eigen regie van thuiswonende ouderen vergroten? Al sinds de start van Precies! wordt via verschillende invalshoeken hieraan gewerkt. De drie projecten ‘Loket zorg & welzijn’, ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ en ‘Vitale wijken’ zorgen voor meer inzicht in de vragen van ouderen en het versterken van de samenwerking tussen organisaties die ondersteuning kunnen bieden.

Beeldbellen een boost

Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant: “Wat echt een boost heeft gekregen door de coronacrisis is dat veel meer ouderen nu overtuigd zijn van het belang van bijvoorbeeld beeldbellen. Ze zeggen; ik heb het geprobeerd, het valt me mee en eigenlijk vind ik het nog leuk ook. ”Dat is inderdaad een positief effect van de coronacrisis” zegt Wilma Monen, projectleider Morgen Gezond Weer Op Kaart. Deze kaart brengt alle informatie en communicatie over het eigen zorg en ondersteuningsnetwerk overzichtelijk bij elkaar. Wilma: “Relaties en een sociaal netwerk zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Het is belangrijk dat je, als professional, weet hoe het sociaal netwerk van je cliënten eruit ziet. We waren al bezig met het digitaliseren van de kaart. De coronacrisis heeft het belang hiervan nog eens onderstreept.”

Digitaal platform

“Digitalisering biedt kansen voor ouderen en mantelzorgers om meer zelf de regie te nemen”, vertelt ook Peter van Heesch, projectleider Loket zorg & welzijn. “Want als meer ouderen in staat zijn om digitale hulpbronnen te gebruiken, dan is hulp voor hen ineens een stuk dichterbij. Daarom werken we niet alleen aan een gezamenlijke ‘fysieke voordeur’ voor ouderen, maar ook aan een digitaal platform. Daarin trekken we samen op met bestaande platfora zoals het Langer Thuis Kompas. Maar naast het eenvoudig toegankelijk maken van informatie en diensten hebben we natuurlijk ook een brengplicht.”

Wijksamenwerking

Peter: “Je moet ook naar de mensen toe en bouwen aan lokale netwerken rondom de meer kwetsbare ouderen. Vertrouwen tussen organisaties en professionals is hierbij cruciaal en tijdens de coronacrisis merkten we dat Precies! hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Onderling werd er heel snel geschakeld en samengewerkt om het voor de kwetsbare ouderen goed te regelen. Dat merkten we bij alle drie loketten voor zorg & welzijn in Geldrop, Veldhoven en Eindhoven. Ook zag je in Eindhoven de positieve effecten van de wijksamenwerking die wordt opgebouwd tussen huisartsen, generalisten en vrijwilligers door WIJeindhoven als onderdeel van het project ‘Vitale wijken’. Een mooie basis om de komende periode op verder te bouwen en ouderen nog meer te betrekken bij de wijze waarop zij invulling willen geven aan eigen regie.”


juli 2020