Concrete stappen voorwaarts in zorgtechnologie

Weer zo’n mooi voorbeeld van zorgtechnologie thuis. Zorgrobot Tessa herinnert cliënten aan afspraken en medicatie-inname (ook voor insuline), zodat de cliënt weer echt de regie over zijn eigen dag ervaart. Bij twee zorgorganisaties in de regio loopt momenteel een pilot.

Inmiddels maken 1500 ouderen in de regio gebruik van zorgtechnologie thuis, waaronder het digitale deurslot en de slimme medicijndispenser. Twee technologieën die bij veel zorgorganisaties in de regio succesvol worden ingezet.

Samenwerken = kennisdelen

Alle deelnemende zorgorganisaties werken samen aan de opschaling van zorgtechnologie. Allemaal op eigen niveau en naar eigen behoefte. Gelukkig zijn de organisaties transparant in de ervaringen die zij opdoen en wordt waardevolle kennis onderling gedeeld. Tessa is daar een mooi voorbeeld van.

Zelfstandig met Tessa

Bij Sint Annaklooster vertelt wijkverpleegkundige Jeffrey van de Kerkhof over de eerste ervaringen: “We hebben in de pilot 10 Tessa’s ingezet. Tessa herinnert cliënten aan afspraken en medicatie-inname (ook voor insuline), zodat de cliënt weer echt de regie over zijn eigen dag ervaart. Vooraf is bepaald wat de inzet van Tessa moet opleveren. En we meten dat nauwkeurig. Dit resulteert in een meting die we kunnen vergelijken met metingen bij andere zorgorganisaties in het land.”

Ambitieus doel voor 2022 is dat er 250 Tessa’s ingezet worden in de regio. We gaan samen op grotere schaal ervaren of ouderen hierdoor inderdaad zelfredzamer zijn en langer thuis kunnen blijven wonen.

Tessa heeft mijn schoonvader echt enorm geholpen en ik hoop dat ze weer bij iemand terecht komt die het heel hard nodig heeft
— Mantelzorger Esther

Met het rekenmodel* dat in de gezamenlijkheid is ontwikkeld, maken we inzichtelijk wat de kosten zijn van een technologiedienst maar ook wat het bespaart aan inzet van schaarse zorgprofessionals. Het model is te gebruiken voor alle soorten technologiediensten.

Het rekenmodel onderbouwt de keuze om bepaalde technologie wel of niet in te zetten, maakt concretisering plan van aanpak mogelijk en het draagt daarnaast ook bij aan een goede dialoog met stakeholders!’
— Femke de Jong, directeur Archipel Thuis

* Wil jij ook het effect van zorgtechnologie meetbaar maken? Het rekenmodel is gratis beschikbaar en op te vragen via paula@preciesdejuistezorg.nl


Via de rapportage op de projectpagina zijn alle behaalde resultaten en nieuwe kwartaaldoelen terug te vinden.


november 2021