De 'Morgen gezond weer op kaart' versterkt intakes
Corrie van Schuylenburg is namens ZuidZorg wijkpleegkundige in De Polders, een jonge uitbreidingswijk van Veldhoven. Sinds een tijdje gebruiken zij en haar team de morgen-gezond-weer-op-kaart: “De kaart versterkt onze intakes.”
“De morgen-gezond-weer-op-kaart helpt echt!"
Als verpleegkundige is Corrie vanzelfsprekend veel met lichamelijke zorg bezig. Volgens haar ‘kijkt’ de morgen-gezond-weer-op-kaart veel breder en helpt dat mensen echt. “We doen de intakes altijd bij mensen thuis”, vertelt ze. “Ook in coronatijd blijven we bij de mensen thuis komen. We kijken dan naar de zorg die iemand nodig heeft maar ook naar wat iemand wel kan en graag doet. Positieve gezondheid dus.”
Kaart maakt dingen bespreekbaar
“Het is zo’n handige kaart. Aan de hand van de kaart stel ik vragen over onderwerpen die niet vanzelfsprekend ter sprake komen. Dat is handig voor mijn eigen werk. Maar het helpt vooral de mensen bij wie ik langsga. Door dingen bespreekbaar te maken, erover door te praten en gevoelens te uiten, komen mensen echt verder.” Als voorbeeld noemt ze een oudere wijkbewoner die na doorvragen weer meer contact met anderen wil. “Dan is er een snelle link met bijvoorbeeld de KBO en de Zonnebloem, die ook op de kaart staan."
Ook handig voor mantelzorgers
“Ik vind het een groot pluspunt dat naast de gespreksonderwerpen ook alle relevante organisaties en contactgegevens op de kaart staan. Mensen kunnen er zelf naar kijken op een moment dat het hen uitkomt. Voor mij als wijkverpleegkundige is het heel praktisch om te zien welke organisatie ik over een bepaald onderwerp kan bereiken. Onze eigen contactgegevens schrijven we er ook op, zodat bijvoorbeeld mantelzorgers en familieleden ons goed weten te vinden.”
Zoveel mogelijk ouderen profijt
“Als team houden we bij hoe we de kaart gebruiken. Daarnaast doen we ons best om andere ZuidZorg-teams er warm voor te maken. We hebben de kaarten op een centrale plek liggen zodat andere teams deze ook kunnen meenemen bij een intake of evaluatie. Want het is belangrijk dat zoveel mogelijk ouderen er profijt van hebben!”
Samen werken aan een positieve gezondheid met iPH
Sinds kort zijn we ook met de Achtse Barrier en het institute for Positive Health (iPH) in gesprek om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken bij het digitaliseren van de morgen-gezond-weer-op-kaart.
Wat wordt verstaan onder positieve gezondheid? In onderstaande video wordt dit uitgelegd.
mei 2021