Samenspel

foto bij voorwoord_bijgesneden.png

Afgelopen week had ik een ‘expert-interview’ met student Jord Boeijen over succesfactoren bij organisatieverandering. Na het delen van mijn ervaringen met hem, toverde hij het boek ’Veranderen als samenspel’ voor de camera. Want daar deed veel van wat ik zei hem aan denken. Niet zo vreemd, want veranderen en presteren doe je samen.

Ik geloof er heilig in dat bij vernieuwing in de zorg werkplezier voorop moet staan. Daarbij is het de kunst om recht te doen aan drie psychologische basisbehoeften van mensen:

  1. Vrijheid
    We willen graag zelf bepalen hoe we iets doen.

  2. Verbondenheid
    We willen contact met anderen en veilig en gewaardeerd voelen.

  3. Vakmanschap
    We willen dingen doen waar we goed in zijn.

In Precies! zijn we samen aan het ontdekken en leren. Gelukkig leidt dat ook tot samen presteren. Je leest er mooie voorbeelden van in onze laatste nieuwsbrief, bijvoorbeeld over de eerste successen van de huisartsenadvieslijn en de online zelfredzaamheidskoffer die binnenkort live gaat.

In de rubriek “In gesprek met …” komt mevrouw Greet Veltman aan het woord. Als 92-jarige is ze ‘op missie om de zorg te verbeteren’. Toen ik haar vroeg of ze nog een advies voor ons had, kwam ze met een niet mis te verstane boodschap: ‘Zet al die ego’s opzij. Praat en luister naar elkaar, want samen bereik je toch veel meer?’

En daarmee is de cirkel rond.

Go4Change z_w tbv website bij intro.jpeg

Colette de Vries
Programmadirecteur Precies!

 
 

februari 2021

algemeenColette de Vries