Een fijne woon- en leefomgeving voor iedereen in de regio

Wist u dat:

  • In onze regio het aantal 75-plussers met 31% groeit in de komende 10 jaar?

  • Er steeds meer zorgbehoevenden zijn? De vraag naar langdurige zorg (“Wlz”) in onze regio tot 2030 met 54% en tot 2040 met 87% toeneemt?

  • Er in onze regio meer dan 1.500 wachtenden zijn voor een verpleeghuisopname?

  • Er richting 2030 een groter gat ontstaat tussen de vraag naar geschikt wonen voor ouderen en het aanbod?

  • De komende jaren het beroep op mantelzorg en (thuis-)zorgmedewerkers dus alleen maar toeneemt?

Dit zijn enkele conclusies uit het rapport “De woonzorgopgave in metropoolregio Eindhoven”. Een rapport dat het Ondersteuningsteam Wonen & Zorg in opdracht van het project Het Juiste Huis heeft opgesteld. De conclusie is duidelijk: de urgentie is hoog voor wat betreft geschikt wonen voor (zorgbehoevende) ouderen in de regio Eindhoven. Met het project “Het Juiste Huis” willen we de coalitie verstevigen van o.a. gemeenten, woningcorporaties en ouderenzorgorganisaties om met elkaar echt stappen te zetten en met oplossingen te komen.

‘Ik maak me hard voor wonen voor iedereen. Wonen in een fijne, groene leefomgeving met voorzieningen voor iedereen.’
— Mieke Verhees, Wethouder van wonen, wijken, ruimte en dienstverlening Gemeente Eindhoven

We praten over deze urgente opgaven met Mieke Verhees, Wethouder van Wonen, Wijken, Ruimte en Dienstverlening in de gemeente Eindhoven: ‘Ik maak me hard voor wonen voor iedereen. Wonen in een fijne, groene leefomgeving met voorzieningen voor iedereen en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in de buurt. We doen dit met elkaar; breder dan alleen in de stad Eindhoven. Het betreft de hele regio. We denken samen na over wat goede oplossingen kunnen zijn. Hierbij is de input van ouderen zelf belangrijk; juist om te kijken wát er nodig is en hoe we dat kunnen waarmaken. Maar ook de samenwerking met VVT-sector is essentieel, samen met hen bepalen we bijvoorbeeld of er wel of geen extra verzorgingshuisplaatsen moeten komen.

En we kijken samen met de woningcorporaties hoe we ervoor kunnen zorgen dat ouderen met een te grote woning naar een beter passende woning verhuizen. Daarmee ontstaat ook weer ruimte in de huizenmarkt. Daarnaast willen we kijken waar we particuliere initiatieven als de ontwikkeling van collectieve woonvormen kunnen ondersteunen. Belangrijk is dat we zorgen dat dit onderwerp een blijvende plek krijgt in de uitvoeringsprogramma’s.

Regionale samenwerking essentieel

Het stimuleren van regionale samenwerking en het betrekken van netwerkpartners is essentieel in onze aanpak. In de regiobijeenkomst op 15 september jl. liet de meerderheid van de 21 MRE*-gemeenten hun betrokkenheid zien in de wens naar regionale samenwerking. Er is een duidelijke behoefte aan kennisdeling, innovatie, communicatie en het matchen van vraag en aanbod. Met deze onderlinge samenwerking krijgen we positieve energie en versnelling in de opgave die voor ons ligt.

Vervolg project ‘Het Juiste Huis’

In 2023 starten we met werkgroepen die de thema’s bij de kop gaan pakken. Voorop staat dat het niet alleen om een geschikte woning gaat, maar zeker ook om de juiste leefomgeving, die ontmoeten, bewegen en het er voor elkaar zijn stimuleert.

*Metropool Regio Eindhoven


oktober 2022

Previous
Previous

Samenwerken aan fijn langer thuis wonen voor ouderen

Next
Next

Samenwerken als sleutel tot succes in het Integraal Zorgakkoord