Samenwerken als sleutel tot succes in het Integraal Zorgakkoord

Ouderenzorg is netwerkzorg. We zijn eind 2018 in de regio met Precies! gestart, omdat veel uitdagingen over domeinen heengaan. Dat is ook de kern van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Voorheen waren er aparte akkoorden voor medisch specialistische zorg, GGZ, huisartsen- of langdurige zorg. “Maar in de ouderenzorg is niets oplosbaar in één domein”, aldus Ellen Huijbers, huisarts en Medisch Directeur van DOH en tevens voorzitter van het Bestuurlijk Netwerk Precies!

Ellen Huijbers en Colette de Vries (foto: Charlotte Grips - 24 uur in bedrijf)

In de ouderenzorg is niets oplosbaar in één domein
— Ellen Huijbers, huisarts, Medisch Directeur DOH en voorzitter Bestuurlijk Netwerk Precies!

Het IZA als moment voor kritische reflectie

Ellen: “Met de transitie die het IZA nastreeft zijn we volop bezig in onze regio. Het belang van samenwerken voor het grotere geheel staat voorop. Het is de kunst om de al bestaande regio-aanpak vanuit Precies! en GROZzerdam te verstevigen. Waarbij we het IZA gebruiken als moment voor kritische reflectie. Doen we de juiste dingen? En hoe bereiken we meer ouderen en maken we echt verschil in hun leven? Het IZA kan ons helpen in de verdere versteviging van samenwerking tussen domeinen. Bijvoorbeeld in het vergroten van zelfredzaamheid van mensen waarmee we wijkzorg toegankelijk houden voor als het echt niet anders kan.” Lees hierover meer in dit artikel.

Toegang tot gezondheid als grootste uitdaging

Colette de Vries, programmadirecteur van Precies!: “Het IZA heeft als grootste prioriteit het veilig stellen van de toegang tot zorg. Er wordt daarbij veel verwacht van het dempen van zorgvraag door inzet op welzijn en preventie. Het is bijna een soort mantra, maar maak het maar eens waar. Daar ligt wat mij betreft echt dé uitdaging voor onze regio: de toegang tot gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Dat start met het in gesprek gaan met mensen waar het over gaat. Er ligt een mooie basis met het regionaal preventie-akkoord dat door ruim 70 partijen is ondertekend. Inclusief bedrijven. De uitdaging waar we voor staan is er één van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Niet voor niets is ons adagium ‘It takes a village to grow old happily”.

En nu concreet

De vraag is hoe we deze missie echt concreet handen en voeten geven met wijken en organisaties. Een mooi voorbeeld is het regioplatform ‘De stap naar gezonder’ dat in november live gaat: één website waar inwoners in de regio alle informatie en producten voor zelfhulp en hulp aan elkaar vinden. Of regionale zorgcoördinatie om schaarse zorg in te zetten waar die het hardst nodig is. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief!


oktober 2022

Previous
Previous

Een fijne woon- en leefomgeving voor iedereen in de regio

Next
Next

Nina Vos werkt aan oplossingen voor toekomstbestendige wijkzorg