Alle informatie over zelfhulp op één website bij elkaar
Je wilt graag voorkomen dat je échte zorg of ondersteuning nodig hebt. Wanneer je dingen zelf kunt doen, of met wat hulp van je omgeving is dat natuurlijk fijner. Veel zorgorganisaties hebben hiervoor tips en tools staan op hun eigen website. Tot nu toe stond deze informatie nergens bij elkaar. Het was dus veel en lang zoeken naar wat je zelf kunt doen in jouw situatie. Dit gaat veranderen!
Bestaande initiatieven bundelen hun krachten
Er is in onze regio al een aantal initiatieven om belangrijke informatie bij elkaar te brengen. Zoals het Langer Thuis Kompas, de Morgen Gezond Weer Op Kaart en Mentale Kracht 040. We gaan nu weer een stapje verder en koppelen alle kennis en expertise aan elkaar. En maken één platform voor zelfhulp en hulp aan elkaar. Peter van Heesch, projectleider Tijdige ondersteuning: “Hiermee willen we informatie over een zo gezond mogelijk en prettig leven voor alle inwoners van onze regio eenvoudig toegankelijk maken. Vanuit Precies! hebben we natuurlijk speciale aandacht voor ouderen.”
Binnen een paar klikken een oplossing
Peter: “GGzE bleek met mentalekracht040.nl al over een krachtig platform te beschikken dat eenvoudig veel informatie kan ontsluiten. Door dit platform om te bouwen en alle informatie die wij ook bij Precies! verzameld hebben toe te voegen, ontstaat een geweldige bron van informatie. Dit nieuwe platform biedt aan bezoekers direct de oplossing. Aan ouderen, mantelzorgers, maar ook aan professionals. Als je even niet weet wat je zelf zou kunnen doen om een situatie prettiger te maken, dan heb je via het nieuwe platform binnen een paar klikken een oplossing. Ook wijkplatfora kunnen gebruik maken van het regioplatform.”
Lancering platform komend najaar
Machteld Ploeg, GGzE: “De samenleving is meer en meer gericht op zelfhulp. Dat is ook belangrijk, want daarmee kun je voorkomen dat je (meer) zorg nodig hebt. GGzE heeft de afgelopen jaren met mentalekracht040.nl ervaring opgedaan met het aanbieden van tips en tools voor mentale kracht. We zagen dat veel organisaties zoekend waren naar hoe ze inwoners op een eenvoudige manier kunnen ondersteunen in het veraangenamen van hun leven. En als alle organisaties zoiets zelf aanbieden, zien de inwoners door de bomen het bos niet meer. We zijn daarom blij dat we de handen ineen hebben geslagen voor één platform waar alle inwoners in de regio informatie voor zelfhulp en hulp aan elkaar vinden; of dat nu gaat over hulpmiddelen die je als oudere helpen om langer zelfstandig te blijven wonen, of voor iemand die op zoek is naar tips om beter te kunnen slapen. In het najaar wordt het platform gelanceerd. Ik kijk daar erg naar uit!”
Het laten zien van aanbod voegt waarde toe
Lianne Daan, master student industrieel design, deed in de afgelopen maanden in opdracht van de Anna Zorggroep een verdiepend onderzoek. Zij onderzocht in welke mate een geïntegreerd concept voor informatievoorziening samenredzaamheid onder thuiswonende ouderen in de regio Eindhoven kan vergroten. Zij sprak hiervoor met vele ouderen via workshops en interviews. Lianne: “Belangrijke uitkomst van mijn onderzoek is dat het laten zien van aanbod zeker waarde toevoegt. Maar nog belangrijker is het dat elke vorm van informatievoorziening wordt geïnitieerd vanuit menselijk contact. Want juist dankzij menselijk contact ontstaan onderlinge verbindingen en kunnen ouderen langer thuis wonen. De rol die professionals spelen is en blijft dus cruciaal!”
PS: het regioplatform is een initiatief samen met GROZzerdam Vitaal in Brainport.
Zie tevens bijgaande post op LinkedIn Ouderen empoweren voor een gezond en gelukkig leven
juli 2022