Anders werken voor houdbare wijkzorg

De samenwerking van 13 zorgorganisaties in de ‘Regionale werkplaats zorgtechnologie’ werpt zijn vruchten af. We zijn nu namens de regio in gesprek met zorgverzekeraars en leveranciers over investeringen die nodig zijn als we mensen op grote schaal maximaal willen ondersteunen met hulpmiddelen. Ook voor verwijzers is dit een belangrijke ontwikkeling. Zij zijn hard nodig om juiste verwachtingen te creëren bij patiënten. Dit alles om de zelf- en samenredzaamheid van mensen te vergroten en wijkzorg toegankelijk te houden voor als het echt niet anders kan.

Het is heel fijn voor een cliënt dat hij dankzij de medicijndispenser niet meer hoeft te wachten op de zorg die altijd op een ander tijdstip komt.
— Sanne Schepens, Vitalis

In meerdere sectoren is de arbeidsmarkt erg krap, de zorg wordt hierin extra geraakt omdat de zorgvraag alleen maar groeit. De arbeidsmarkt zien we in de komende jaren alleen maar krapper worden. Toon van de Looy: ‘We moeten anders gaan denken om ervoor te zorgen dat wijkzorg beschikbaar blijft voor als het echt niet anders kan. De inzet van (ook technologische) hulpmiddelen is daarbij een oplossingsrichting. Zo levert de inzet van de medicijndispenser (onderstaande foto) grote voordelen op. De investeringen zijn te overzien, ook voor de kleine(re) zorgorganisaties.

Verwijzers dragen hun steentje bij, waarvoor dank, door patiënten die ondersteuning bij de inname van medicatie nodig hebben van thuiszorg, duidelijk te vertellen dat deze ondersteuning wordt geboden door een medicijndispenser en dus niet door de thuiszorg die iedere dag langskomt.’ Sanne Schepens (Vitalis): ‘Onze zelfstandig wonende cliënten behouden veel meer hun onafhankelijkheid dankzij de medicijndispenser. Gisteren vertelde een wijkverpleegkundige nog hoe fijn het is voor een cliënt dat hij niet meer hoeft te wachten op de zorg die altijd op een ander tijdstip komt. Nu kan die cliënt op een vast moment zijn medicijnen innemen en hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken.’

De medicijndispenser

Tessa

In 2023 willen we dat spraakrobot Tessa op dezelfde manier wordt ingezet, daar waar het ouderen helpt. Daarom zijn we, namens de regio, in gesprek met zorgverzekeraars én de leveranciers om het zo ook voor kleine(re) zorgorganisaties mogelijk te maken om spraakrobots en leefstijlmonitoring aan te schaffen en in te zetten voor de cliënten thuis. Zoals het er nu uitziet, gaat het lukken om dit voor 2023 te realiseren. Dan hebben we ook de verwijzers weer nodig om hun patiënten op de juiste manier eenduidig te informeren en verwachtingen te managen.

De 5 stappen van zelfredzaamheid

Meer ondersteuning met technologie is onderdeel van een bredere beweging. Hoe houden mensen (samen!) zoveel mogelijk eigen regie in hun leven en en zijn ze minder afhankelijk van professionele hulp? Door met elkaar in gesprek te gaan:

Wat is belangrijk voor u?

  1. Wat kunt u nog zelf?

  2. Welke hulpmiddelen zijn er nodig? – denk aan de middelen uit de zelfredzaamheidskoffer

  3. Wat kan de familie of mantelzorg betekenen?

  4. Wat kan het wijknetwerk of andere aanbieders betekenen?

  5. Wat kan de professional doen?

De samenwerking in de regio maakt dat kennis wordt gedeeld en geborgd. Zo vertelt Sabine Veldhuijzen (Archipel Thuis): ‘Deze zomer maken we een podcast. Hierin vertellen we bijvoorbeeld waar we tegen aan lopen bij de inzet van beeldschermzorg. Iets dat we graag willen integreren in ons zorgaanbod. Met de podcast willen we op een laagdrempelige manier de zorgprofessional laten weten waar wij in de verschillende processen van leren. Zo kunnen we voorkomen dat wielen opnieuw worden uitgevonden.’

Uitkomsten Regionale werkplaats zorgtechnologie 19 mei 2022

Kennis met elkaar delen deden we ook op 19 mei tijdens het event van de Regionale werkplaats zorgtechnologie die we samen met Zorginnovatie Platform en Fontys hebben georganiseerd. Met 300 deelnemers, 11 workshops en een explore-lab met 13 stands. Bekijk hier een korte foto-impressie van het event of laat je inspireren door de uitwerking van alle workshops.

Dank aan de organisatoren en alle deelnemers!



juli 2022