Wat heet oud?

Gelukkig heb ik een positieve inborst, want je zou er soms verdrietig van worden…

De grote uitdagingen waar vele hardwerkende professionals en ouderen dag in dag uit voor staan. Nu al is de druk op zorg groot in onze regio. En die wordt rap groter als we niets doen, zo blijkt ook uit het net verschenen regiobeeld. Lees er meer over in het artikel ‘Regiobeeld legt noodzaak versnelling bloot’, met een infographic voor 65+ voor de snelle lezer.

Eén van de meest schrijnende uitkomsten uit het regiobeeld vind ik dat 57% van de ouderen (van 65+) niet weet hoe zingeving te geven aan hun leven. Terwijl er zoveel potentie is. Het is de kunst ouderen te ‘verleiden’ zich voor te bereiden op hun derde levensfase en van betekenis te blijven. Voor zichzelf en voor anderen.

Daar zijn ook bedrijven bij nodig, want de knip tussen het werkende leven en het pensioen is groot. De uitdaging waar we voor staan, is er één van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Niet voor niets is ons adagium ‘It takes a village to grow old happily.”

 

Vrolijk verval

Een verfrissende kijk op ‘de emancipatie van ouder worden’ vond ik in het boek ‘Vrolijk verval’ van oud-politica Hedy d’Ancona. Volgens haar is het met de beeldvorming van ouderen slecht gesteld. Het is een en al verval dat de klok slaat, van ‘eenzame zielepoot’ tot ‘uitgerangeerde treurwilg’. Zelf was ik getriggerd door de leeftijdsdiscriminatie tijdens corona. Zeer begrijpelijk, maar je zal maar een fitte 70-er zijn die geacht wordt binnen te blijven en tijdens het speciale bejaardenuurtje te winkelen. d’Ancona roept haar leeftijdsgenoten op om opgewekt iets van hun oude dag te maken. En voor elkaar te zorgen in plaats van het normaal te vinden dat alles voor je geregeld wordt.

Minder afhankelijkheid van zorg is winst voor iedereen. Zo houden we de zorg beschikbaar voor als het echt niet anders kan. Gelukkig lukt het ons om samen concrete oplossingen te realiseren die ouderen en professionals helpen bij een gelukkig (werkend) leven. Je leest er weer mooie voorbeelden van in de nieuwsbrief.


april 2022