Volgende stap voor de Huisartsenadvieslijn

“De drie transferteams van de ziekenhuizen in onze regio zijn goed in het maken van de match tussen patiënten en thuiszorg of verpleeghuiszorg” vertelt Nicole van den Broek, projectleider Efficiënte transfers. “Zij hebben, mede dankzij de Siilo-app, goed in beeld hoeveel ruimte er is binnen verpleeghuizen én thuiszorg. Het is de bedoeling dat de transferteams deze expertise en kennis binnenkort ook beschikbaar stellen aan huisartsen via de Huisartsenadvieslijn (‘HAL’): 0800 333 444 9.”

Met de Huisartsenadvieslijn ligt er een mooie basis die we willen uitbouwen met het matchen van zorg door huisartsen
— Nicole van den Broek

“Het doel is dat transferteams in de toekomst soms ook centraal triage gaan doen voor de huisarts. Dat ze bijvoorbeeld in overleg met een specialist ouderengeneeskunde een spoedplaatsing regelen als dat de huisarts niet direct lukt”, vertelt Nicole. “Bij gebrek aan inzicht in beschikbare thuiszorgcapaciteit is het nu vaak de huisarts zelf die gaat bellen in de hoop op passende zorg. Is deze niet beschikbaar? Dan blijft de patiënt thuis met alle risico’s van dien. Zijn de risico’s te groot, dan volgt ziekenhuisopname. Beide geen wenselijke situaties. Inzicht in beschikbare bedden én een makkelijkere toegang tot beschikbare thuiszorg levert dus veel op voor ouderen in onze regio. Bovendien bespaart het zorgverleners veel kostbare tijd.”

De huisarts kent ZorgDomein goed én de patiëntgegevens komen snel en veilig (conform AVG) bij ons binnen.
— Maarten van Mierlo

Maarten van Mierlo, manager zorglogistiek bij het Máxima MC: “De hulp die ons transferteam biedt aan onze eigen specialisten bij het vinden van thuiszorg blijkt ook heel prettig voor huisartsen. Om ervoor te zorgen dat aanmelden van deze patiënten veilig en eenvoudig verloopt, hebben we gekozen voor ZorgDomein. De huisarts kent ZorgDomein goed én de patiëntgegevens komen zo snel en veilig (conform AVG) bij ons binnen. Binnenkort gaan we van start! Een ander groot voordeel van verwijzen via ZorgDomein is dat we de vraag van huisartsen ook kunnen gaan monitoren en onze aanpak verder kunnen ontwikkelen.”

Een dashboard voor meer inzicht en om te kunnen sturen

Nicole: “Mooie resultaten, maar we zijn nog niet klaar. Regionaal hebben we nu via ‘Efficy’ in beeld hoeveel beschikbare verpleegbedden er zijn. En via de Siilo-app kunnen we een snelle match maken met beschikbare thuiszorg. Een dashboard met stuurinformatie is nu de volgende stap in ons project.” Dit dashboard moet inzichtelijk maken of het regionale en lokale aanbod aansluit op de vraag. Belangrijke strategische informatie voor onze Precies!-regio om steeds verder te verbeteren.”


april 2022