Financieel steuntje in de rug voor samenwerking

Nu het aantal thuiswonende ouderen in onze samenleving steeds verder groeit, staat de wijkverpleging voor een grote uitdaging om goede zorg te blijven verlenen. Gelukkig lukt het om daadkrachtig samen te werken over grenzen heen.

foto: Freekje Groenemans

Afgelopen jaar werd de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) in het leven geroepen. Met de SOW krijgen organisaties die wijkverpleging bieden volgens de Zorgverzekeringswet de mogelijkheid om nieuwe manieren van werken te ontwikkelen en verbeteringen door te voeren. De thuiszorgorganisaties in de regio hebben deze mogelijkheid aangegrepen om samen te kijken naar nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang te zetten.

“De afgelopen jaren is het aantal zorg- en ondersteuningvragen in de wijkverpleging flink gestegen, terwijl de arbeidsmarkt niet meegroeit,” vertelt Angelique Cleven, teamcoach bij Archipel Thuis. “Dit daagt ons uit om op zoek te gaan naar manieren om efficiënter te kunnen werken. De SOW sluit hierbij aan.”

Juist door hierin samen op te trekken, kunnen we veel meer voor de cliënt betekenen. Dat is wat ons betreft de sleutel tot de toekomst!”
— Jeroen Huijbregts, projectleider bij Sint Annaklooster

Samenwerken over grenzen

Het gezamenlijke project heeft als doel om de samenwerking in de wijk te versterken. “Binnen de wijkverpleging zijn we gewend als ‘eilandjes’ te werken,” vertelt Angelique. “Het resultaat is dat we regelmatig met drie-vier organisaties in eenzelfde gebouw aan het werk zijn. Dat kan en moet anders, zeker omdat we allemaal tegen dezelfde knelpunten aanlopen. Door samen te werken over organisatiegrenzen heen kunnen we de wijkzorg veel efficiënter organiseren. Vanuit die visie hebben Sint Annaklooster, Rinette Zorg, ZuidZorg en Archipel Thuis de handen ineengeslagen in een samenwerkingsproject.” “Door krachten te bundelen wordt de bestaande capaciteit beter benut,” vult Jeroen Huijbregts, teamhoofd/projectleider bij Sint Annaklooster aan. “Dit resulteert in efficiëntere routes en planningen, waardoor we de cliënt beter en sneller kunnen helpen en het werk zelf ook prettiger wordt. Daarnaast versterken we elkaar door het verbinden van de expertise die we in huis hebben en door bijvoorbeeld complexe zorgvragen samen op te pakken.”

Slagvaardig en daadkrachtig

Het project start in Eindhoven-Noord en wordt, bij een succesvol verloop ervan, verder uitgerold. Angelique: “Verbinding wordt steeds belangrijker. Hierdoor kunnen organisaties veel slagvaardiger en daadkrachtiger te werk gaan. Dat zie je ook terug in andere initiatieven in Precies! zoals de Siilo-app waarmee we de zorgvraag bij de zorgaanbieder brengen.” Jeroen: “Het is zonde om ieder voor zich het wiel opnieuw uit te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de aanschaf en het gebruik van zorginnovaties. Juist door hierin samen op te trekken, kunnen we veel meer voor de cliënt betekenen. Dat is wat ons betreft de sleutel tot de toekomst!”


april 2022

Previous
Previous

Volgende stap voor de Huisartsenadvieslijn

Next
Next

Morgen gezond weer op kaart gaat de regio in