Morgen gezond weer op kaart gaat de regio in

In verschillende gemeenten wordt-ie al volop gebruikt: de ‘Morgen gezond weer op kaart’. Een handige, fysieke kaart die alle informatie over het eigen zorg- en ondersteuningsnetwerk van een oudere overzichtelijk bij elkaar brengt. Dit vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Binnenkort gaat de kaart ook verder de regio in. Met een starterspakket voor een vliegende start én een digitale versie.

Wilma Monen is beleidsadviseur in Veldhoven en een van de projectleiders van de Morgen gezond weer op kaart. Ze legt uit hoe de kaart werkt. “Vaak is het een vrijwilliger die aan de hand van de kaart met een oudere in gesprek gaat. Soms doet een professional dat. Ze bespreken dan wat belangrijk is voor de oudere: waar komt iemand zijn bed voor uit? Maar ook: waar heeft hij of zij juist hulp bij nodig? De kaart helpt om dingen bespreekbaar te maken.”

Netwerk in beeld

Naast de gespreksonderwerpen staan ook alle relevante lokale organisaties en contactgegevens op de kaart. Relaties en een sociaal netwerk zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Wilma: “Het is dus cruciaal dat het (in)formele netwerk van een oudere in beeld is. Zodat je van elkaar weet wat je doet en elkaar in acute situaties snel weet te vinden.”

Pilot in Geldrop-Mierlo

De kaart wordt al gebruikt in Veldhoven, Oirschot en de Kempengemeenten. Ook Geldrop-Mierlo staat in de startblokken om de kaart te gebruiken, vertelt beleidsadviseur Yvon Huibers. “Het komende half jaar gaan we als pilot met de kaart aan de slag. En we, dat zijn verschillende maatschappelijke partners: het Centrum voor Maatschappelijke Deelname, LEV Groep, vrijwillige ouderenadviseurs, POH’s Ouderenzorg, zorgtrajectbegeleiders en wijkverpleegkundigen. Samen gaan we ervaren hoe de kaart werkt. Ik ben benieuwd!”

Pakket voor aanjagers

In Best, Eindhoven, Son en Breugel en Waalre lopen gesprekken om de kaart te introduceren. Aanjagers die daar met de kaart aan de slag gaan, krijgen daar binnenkort een heus starterspakket bij. Hierin vinden ze een stappenplan en handige tips voor het uitrollen van de kaart. Wilma: “Het pakket is samengesteld door professionals en vrijwilligers die de kaart al gebruiken. Door te delen wat werkt, hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden. En maakt de kaart ook in de nieuwe gemeenten een vliegende start!”

Digitale kaart

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een digitale versie van de kaart. Samen met je dochter, buurvrouw of nabije vriend kan de digitale kaart helpen om het gesprek samen te voeren. Het aanbod van de wijk kan digitaal gemakkelijker up to date gehouden worden en ook is er meer vrijheid om koppelingen te maken met andere initiatieven uit de regio. Dit jaar nog wordt de digitale Morgen gezond weer op kaart getest en doorontwikkeld met een aantal actieve wijken en gemeenten. En eind dit jaar is deze beschikbaar voor iedereen.


De kaart van Geldrop-Mierlo is inmiddels live!


april 2022