Regiobeeld legt noodzaak versnelling bloot

Toegang tot zorg voor ouderen steeds meer onder druk.
Aantal kinderen met overgewicht stijgt, mentale gezondheid bij jongeren fors achteruit.
GGZ-aanmeld- en behandelwachttijden langer dan gemiddeld.

Het zijn enkele conclusies uit het regiobeeld Eindhoven e.o. Een regiobeeld waarin op basis van data over populatiekenmerken, gezondheid en welzijn in beeld is gebracht hoe het staat met de gezondheidssituatie van kinderen en jeugd, volwassenen met GGZ-problematiek en (kwetsbare) ouderen (65+) in de regio Eindhoven e.o. Samen met deze uitkomsten is voor deze doelgroepen ook gekeken naar de arbeidsmarktsituatie, zorgkosten (WMO, ZVW, WLZ*) en kwaliteit van zorg.

Veel gaat best goed. Zo is het roken onder volwassenen afgenomen tot onder het landelijk gemiddelde en is de ervaren gezondheid aanzienlijk toegenomen. Maar het regiobeeld maakt ook zichtbaar waar de knelpunten zitten en voor welke uitdagingen de regio de komende jaren staat.

‘It takes a village to grow old happily’

Het zal geen verrassing zijn dat vooral de zorgkloof voor ouderen steeds groter wordt, zoals de infographic duidelijk laat zien. Het aantal 65+ers groeit snel en de complexiteit van hun zorgvraag en het personeelstekort neemt toe. Ondanks dat, is de ervaren positieve gezondheid en het aandeel kwetsbare 65+-ers tussen 2016 en 2020 gelijk gebleven.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren
— Johan Cruijff
 

“Eén ding is duidelijk”, zegt Colette de Vries, programmadirecteur Precies!, het regioprogramma voor ouderen: “We moeten versnellen. Ik hoop dat we als Brainport-regio de slag naar ‘Zelf en samen wat kan, Thuis wat kan en Digitaal wat kan‘, veel steviger kunnen maken. Daarbij is het de kunst ouderen te ‘verleiden’ zich voor te bereiden op hun derde levensfase. Daar zijn ook bedrijven bij nodig. De uitdaging waar we voor staan is er één van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Niet voor niets is ons adagium ‘It takes a village to grow old happily’.”

Scherpe keuzes maken en juiste samenwerkingspartners betrekken

De analyse is tot stand gekomen met een brede vertegenwoordiging van partners die in de regio actief zijn op het gebied van ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en jeugd. Robuust heeft de partijen hierin begeleid.

Mooi om te zien dat de betrokken partijen met zoveel enthousiasme aan de gezamenlijke analyse hebben gewerkt. Door het regiobeeld is de enorme hoeveelheid data en informatie, die al bij de partijen beschikbaar was, samen gekomen en echt gaan leven.
— Thea van Rijdt, programmamanager bij Robuust

“Het regiobeeld geeft ons een goed inzicht van de situatie regionaal en lokaal”, aldus Myrthe Saris, senior beleidsadviseur Preventie en Gezondheid, gemeente Eindhoven. “We kunnen op basis daarvan scherpe keuzes maken over de ontwikkeldoelstellingen voor de komende jaren en daarbij de juiste samenwerkingspartners betrekken.”

In 2021 heeft de gemeenteraad van Eindhoven het preventief jeugdbeleid vastgesteld. De uitkomsten uit de infographic onderschrijven de noodzaak om hard aan de slag te gaan met de (mentale) gezondheid van jongeren, maar ook met de preventieve aanpak op het gebied van alcohol en drugs, roken en gezond gewicht.

Doorgaan en accenten leggen

Annemarie van Cromwijk, programmamanager Samen Verder: “De analyse voor GGZ bevestigt dat we moeten blijven samenwerken op de onderwerpen: verbeteren doorstroom, betere afstemming tussen sectoren en verlagen aanmeld- en wachttijden. Dit doen we door het versterken van de mentale veerkracht vanuit positieve gezondheid en meer inzet op andere zorgvormen zoals eHealth en groepen in samenwerking met het sociaal domein. Daarnaast is een verdere verkenning van de problematiek rondom ernstige psychiatrische patiënten (EPA) nodig. Over 2 jaar willen we de trends opnieuw via een regio-analyse inzichtelijk maken om te beoordelen of de regio-aanpak positieve impact heeft gehad op de gesignaleerde trends.”

Verbouwen terwijl de winkel open is

“Het is alles bij elkaar”, zegt Ellen Huijbers, medisch directeur van Zorggroep DOH. “Als we niet opletten stort het hele kaartenhuis in. Het één kan het ander niet meer opvangen. Het personeelstekort is al groot, mantelzorgpotentieel ligt onder het landelijk gemiddelde en de zorgvraag neemt alleen maar toe. Zeker mensen met dementie maak ik me zorgen over. Ik zie het gebeuren in mijn huisartsenpraktijk: de opvangmogelijkheden zijn beperkt en mantelzorgers staan 24 uur per dag aan. Wat ik hoopvol vind, is dat het ons lukt om echt merkbare verbeteringen te realiseren, ook in samenwerking met CZ en VGZ. Zo wordt 85% van thuiszorgvragen met de Siilo-app in de hele regio binnen 3 dagen ingevuld. Voor alle doelgroepen is het de uitdaging om elkaar juist nu op te zoeken. Daarom werken we bijvoorbeeld samen met GROZzerdam aan stevige wijknetwerken. Daar gebeurt het. Voor jong en oud.”

*Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Zorgverzekeringswet (ZVW), Wet Langdurige Zorg (WLZ)


klik op onderstaande tegels om de pdf te openen

Infographic ouderen

Infographic kind & jeugd

Infographic volwassenen met focus op GGZ

Met dank aan de bijdrage van vele partners/domeinvertegenwoordigers: de zorggroepen PoZoB, DOH en SGE (DSP), HAP Oost-Brabant, gemeente Eindhoven en gemeente Veldhoven, partners van Samen Verder!, Catharina Ziekenhuis, GGzE, GGD Brabant-Zuidoost, WoonincPlusVitalis, Precies!, ML Zorgadvies, VGZ en CZ . Het regiobeeld is samengesteld door Robuust.


april 2022

Previous
Previous

Toos (68): “Ik voel me iedere dag jonger!"

Next
Next

Samen de juiste dingen (blijven) doen!