Wachten ...

De zomervakantie komt eraan. En daarmee de krantenkoppen over lange wachtrijen op het vliegveld en het niet kunnen vertrekken naar een zonovergoten bestemming. Iedereen weet van de problemen op Schiphol. Het staat in schril contrast met de aandacht voor wachtrijen in de zorg; waar wachten tot verdrietige situaties leidt en soms zelfs levens kost.

Inwoners uit achterstandswijken hadden tijdens de covid-crisis minder toegang tot zorg. Juist zij staan nu in de wacht en vinden minder snel alternatieve ingangen om geholpen te worden. Mensen met basisonderwijs of VMBO leven gemiddeld 4 jaar korter en zelfs 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met een ‘hogere’ opleiding. Gezondheid is één van de meest schrijnende vormen van ongelijkheid. De dood komt eerder in achterstandswijken*.

Het empoweren van mensen voor een gezond en gelukkig leven is makkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering kost tijd en vraagt iets van ons allemaal. Eén van de dingen die helpt is om op tijd met mensen in gesprek gaan: wat is echt belangrijk voor jou, waar kom je je bed voor uit? Voor veel mensen is dat best een ingewikkelde vraag. Daarom onderzocht Rieneke Sterken hoe we ouderen daarbij kunnen helpen. Je leest er meer over in onze laatste nieuwsbrief.

Hoe stimuleren we mensen in de volle breedte om samen mee te blijven doen? Dat vraagt om anders denken en doen, ook (en niet alleen!) in de zorg. Zodat zorg toegankelijk blijft voor als het echt niet anders kan. Daar is meer voor nodig dan we nu doen. Hier gaan we deze zomer op broeden met een aantal mensen. Mocht er iets moois uitkomen, dan horen jullie er later meer over. En wil je meedoen, laat het ons weten!

*Zie een recent opiniestuk in de Volkskrant ‘Als we niets doen groeit sociale ongelijkheid uit tot de betonrot van onze democratie’.

bron: Getty images


juli 2022

Previous
Previous

Zorgwethouder in Geldrop-Mierlo: ‘Ik kom uit de praktijk en daar blijft mijn hart.’

Next
Next

Hoeveel goede gesprekken kun je voeren?