Kwetsbare ouderen in de kloof?

‘Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.’ Het is het adagium van minister Helder en vanaf de start de kern van Precies! We staan dan ook vierkant achter deze beweging. Wel is het zaak dat we de meest kwetsbare groep niet uit het oog verliezen. En dat dreigt soms wel te gebeuren…

‘Dat dit kan in Nederland’

Christian de Groot, huisarts in Son en Breugel, schreef recent een brandbrief aan de minister over de groeiende kloof tussen rijke en arme ouderen. Er volgde een gesprek met de minister en een artikel in het Eindhovens Dagblad. De minister erkent die kloof maar is ook duidelijk in haar boodschap: verpleeghuiszorg verschuift naar thuis.

Veel ouderen willen zelf ook het liefst dat zorg en ondersteuning thuis om hen heen wordt georganiseerd. Grote uitdaging daarbij is het creëren van een zinvolle dag. Zeker ook voor de mantelzorger op wie een zware taak rust. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor ons allemaal. En daarmee bedoel ik nadrukkelijk de hele maatschappij en niet alleen de zorg.

Netwerk, netwerk, netwerk…

Een fijn thuis voor kwetsbare mensen vraagt iets van iedereen. Het gesprek met de Morgen Gezond Weer Op Kaart helpt daarbij. Korte lijntjes in het netwerk zijn broodnodig, zodat je van elkaar weet wat je doet. Daarom werken we steeds intensiever samen met het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC). Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. Ook een mooi artikel over onmisbare vrijwilligers en het ‘het juiste thuis’. Want fijn en veilig thuis wonen begint met een geschikte woning.

Voor de groeiende groep ouderen met vergevorderde dementie, is zelfstandig thuis wonen meer dan eens een opgave. Daarom verkennen we een nieuw project: VerpleegThuis. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief!


mei 2023