Project STERK succesvol afgerond!

Precies! project ‘STERK samen beslissen’ maakt plaats voor andere initiatieven, maar dat laten we niet gebeuren zonder even terug te blikken. Het doel was helder: zorg en behandeling sluiten maximaal aan bij wat ouderen zelf willen. Dat begint met een goed gesprek als basis voor passende zorg. Zorg die aansluit bij dát wat voor de ouderen belangrijk is. Makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is er inmiddels een mooie toolbox met hulpmiddelen beschikbaar. Met dank aan Vilans.

Samen Beslis Hulp
Het Vilans project STERK (Samen Beslissen met TOPICS-SF in Eerstelijns Regio’s en Ketens) kwam tot stand met subsidie van het Zorginstituut Nederland. Huisartsenpraktijken van drie regionale samenwerkingsverbanden voerden de Samen Beslis Hulp in. Huisartsengroepen PoZoB en Stroomz waren één van die drie samenwerkingsverbanden. Samen met KBO-Brabant en Catharinaziekenhuis Eindhoven gingen zij aan de slag met de Samen Beslis Hulp. De Samen Beslis Hulp is een vragenlijst die helpt om beter voorbereid te zijn op een gesprek met een zorgverlener.  Ouderen vullen voorafgaand aan het bezoek aan de huisartsenpraktijk de vragenlijst in. Voor de zorgverlener wordt duidelijk wat voor de oudere belangrijk is en de oudere voelt zich gehoord.

Resultaten
De resultaten zijn positief. Patiënten en mantelzorgers zijn beter voorbereid, wat leidt tot waardevolle gesprekken met huisartsen en praktijkondersteuners. Gesprekken leiden tot weloverwogen beslissingen en passende zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt. Kortom: de regie ligt meer bij de oudere.

En nu?
De Samen Beslis Hulp wordt in de komende periode in de hele regio onder de aandacht gebracht bij huisartsen en is op verschillende plaatsen al in gebruik genomen. Uiteindelijk moet samen beslissen, niet meer weg te denken zijn uit de dagelijkse (zorg)praktijk. Samen beslissen met ouderen heeft dan ook een belangrijke plaats gekregen in het regionale Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen.

Met dank aan de bijdrage van alle betrokkenen!


Wil je ook aan de slag met Samen Beslissen?
Gebruik dan de handige toolbox die voor iedereen beschikbaar is via de website van Vilans.


november 2023

 

sterk, documentenPleun Kicken