Het Oudzendbureau is live!

“We moeten ouderen meer betrekken”. “Ouderenparticipatie moet op de agenda”. En “Laat ouderen meepraten over de oplossing”. Veelgehoorde kreten, maar wat leveren ze concreet op? Vaak nog te weinig. Terwijl ouderen zoveel levenswijsheid hebben. Ze hebben van alles meegemaakt, weten wat wel en niet werkt, welke dingen ze missen of wat juist overbodig is. Al deze ervaringen zijn onmisbaar bij het aangaan van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Daarom zijn we met ouderen een experiment aangegaan, genaamd het Oudzendbureau. Want wat als we het nu eens anders aanpakken samen?

Bij de presentatie van het Oudzendbureau

Het Oudzendbureau is een initiatief dat ouderen (65+) in de kaartenbak heeft. Ouderen die willen meedenken over nieuwe oplossingen, testen of ervaringen willen delen. Met wie? Met projectmedewerkers, zorgprofessionals, ontwerpers of beleidsmakers die écht willen dat hun idee of product aansluit bij de behoeften van ouderen. Hoe? Dat verschilt per keer. We kijken goed naar wat de vraag is en op welke manier we de oudere het beste kunnen betrekken. Waar de één misschien een ochtend op kantoor komt voor een brainstormsessie, vragen we de ander om thuis iets te testen.

Waar zijn de mensen die je níét hoort?

De mensen van het Oudzendbureau zijn divers. Mensen van 65 of 93 jaar oud. Met verschillende achtergronden. Met en zonder opleiding. Mensen die hun mening graag laten horen. Maar óók en juist de mensen die je normaal niet zo snel hoort. Vaak zijn het mondige ouderen die we in beeld hebben. De mensen die zitting nemen in een cliëntenraad. De mobiele, digitaal- en sociaal vaardige ouderen. Fijn, maar waar zijn de mensen die je níét hoort; die alleen thuis zitten of zich niet durven of kunnen uitspreken? Juist mensen die misschien wel het hardst hulp nodig hebben, worden onvoldoende gehoord. Daar willen we graag verandering in brengen, samen met o.a. KBO en Zorgbelang. Minder ‘wij-zij’ en echt samen de schouders eronder.

Sociale contacten

Het Oudzendbureau stimuleert mensen hun ervaring te delen, op een manier die bij hen past. Thuis of juist op locatie. Als mensen worden ingezet via het Oudzendbureau, kan dat voor hen ook een mooie manier zijn om met andere mensen in contact te komen. Wij zorgen ervoor dat mensen in de watten worden gelegd en dat duidelijk is wat er wordt verwacht. Dat vraagt tijd en geduld, maar levert waardevolle informatie op. Informatie die meegenomen kan worden in jouw maak – of ontwikkelingsproces.

Regionale kaartenbak

Bij de opening van de Langer Thuis Wijzer Geldrop-Mierlo, hebben we het Oudzendbureau voor het eerst gepresenteerd aan publiek. De aanwezige ouderen waren enthousiast. Die middag schreven zich 9 mensen in. Ook zorgverleners en bestuurders reageerden enthousiast en vroegen ons om eens te komen praten. Nu is het aan ons om de volgende stappen te zetten. We hebben 3 vacatures openstaan en gaan daarmee aan de slag. Hoe mooi zou het zijn als we als regio samen zorgen voor een mooi gevulde kaartenbak? Dus ben jij projectmedewerker, zorgprofessional, ontwerper of beleidsmaker? En wil je ouderen écht betrekken? Dan horen we graag van je!


Wil jij meewerken aan dit experiment? 

Wil jij ontdekken hoe we op een duurzame manier ouderen meer kunnen betrekken bij alle initiatieven in de regio? 

Wil je meedenken, heb je een idee of ben je gewoon nieuwsgierig wat jij kunt doen voor het Oudzendbureau?  

Mail dan naar info@hetoudzendbureau.nl en we nemen contact met je op. 

 
 

Lees ook het artikel over de toolbox voor Samen Beslissen waar alle huisartsenpraktijken in de regio mee gaan werken.


november 2023