Steeds meer 'Langer Thuis Wijzers' open in de regio

‘Ik ben op zoek naar ondersteuning bij mij thuis, wat is er mogelijk?’ en ‘Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een seniorenwoning?’ Of: ‘Ik wil graag een zorgindicatie aanvragen, hoe doe ik dat?’

Dit zijn zomaar wat vragen die senioren aan de vrijwilligers van ‘Onze Wegwijzer’ kunnen stellen. Want sinds 31 oktober jl. is ‘Langer Thuis Wijzer’ partner in ‘Onze Wegwijzer’ in Geldrop-Mierlo. Een mooie ontwikkeling die ook elders in de regio te zien is. Recent opende ook een Langer Thuis Wijzer in de Veldwijzer in Veldhoven.

Exit ‘van het kastje naar de muur’

‘Onze Wegwijzer’ is een digitaal en fysiek loket voor de inwoners van Geldrop-Mierlo. Zij kunnen er terecht met al hun vragen over financiën, wonen, welzijn en zorg. Onze Wegwijzer is een samenwerking tussen de gemeente en verschillende maatschappelijke-, zorg- en welzijnsorganisaties, waaronder LEVgroep. “Mooi dat álle inwoners naar één plek kunnen komen met hun vragen. Ook senioren dus”, vertelt Rik Hollak, buurtcoach bij LEVgroep. “Onze vrijwilligers gaan in gesprek om de vraag duidelijk te krijgen. Daarna bepalen ze welke partij de vraagsteller kan helpen.” “Hoe dat aan de achterkant geregeld is, dat is niet belangrijk voor de mensen die bij ons aankloppen”, vult collega Stavros van de Kerkhof aan. “We willen gewoon niet dat inwoners van Geldrop-Mierlo van het kastje naar de muur gestuurd worden.”

Rol LEVgroep

LEVgroep zoekt en traint de vrijwilligers, maar pakt ook de welzijnsvragen aan de achterkant mee op. “Een voorbeeld als het gaat om welzijnsvragen van senioren? Veel ouderen zijn eenzaam. Wij kunnen ze helpen om een zinvolle daginvulling te vinden. Bijvoorbeeld door ze aan een ‘maatje’ te koppelen, iemand die even langskomt om gezellig te kletsen. Want langer thuis kunnen blijven wonen gaat niet alleen over een fijn, passend huis. Het gaat ook over een bloeiend sociaal leven. Dat houdt senioren fitter.”

Langer thuis

Gemeente Geldrop, Anna Zorggroep, Vitalis en woningcorporaties Wooninc. en Woonbedrijf zijn o.a. actief binnen ‘Langer Thuis Wijzer’. “Deze partijen hebben allemaal kennis en mogelijkheden in huis waardoor senioren langer thuis kunnen blijven wonen”, vertelt Stavros. Rik: “Dit loket biedt ook voordelen voor de betrokken zorg- en welzijnsorganisaties. Zo weten we precies wie wát doet. Sommigen vragen raken namelijk meerdere gebieden. Door deze samenwerking kunnen we vragen sneller oppakken en mensen de juiste weg wijzen.”

Openingstijden ‘Onze Wegwijzer’

Dinsdagmiddag* | 13:00 uur tot 16:30 uur
Woensdagochtend | 9:00 uur tot 12:00 uur
Donderdagmiddag | 13:00 uur tot 16:30 uur

*Op dinsdag zijn de partners van de Langer Thuis Wijzer Geldrop-Mierlo direct aanwezig om vragen van senioren te beantwoorden. Meer informatie is te vinden op de website.

Stavros van de Kerkhof en Rik Hollak van LEVgroep

Vrijwilligers gevraagd!

‘Onze Wegwijzer’ is nog op zoek naar vrijwilligers. Ben jij diegene die de vraag achter de vraag kan achterhalen? En ben jij een échte verbinder? Neem dan contact op met LEVgroep Geldrop-Mierlo via geldrop-mierlo@levgroep.nl. Uiteraard word je getraind en ondersteund door de professionals van LEVgroep. 


Via onderstaande link vind je meer informatie over de Langer Thuis Wijzer Veldhoven en de partners die daarin deelnemen.


november 2023