Ouderen geven zelf vaak een hoger cijfer

Wat is voor u als oudere belangrijk? Dat is het uitgangspunt van de gesprekken die gevoerd worden in ons project over ‘samen beslissen’. Want samen beslissen maakt de tevredenheid over de zorg groter én patiënten houden zich trouwer aan hun afspraak met de zorgverlener.

Carola Allon is al ruim 10 jaar praktijkondersteuner somatiek en ouderen. Sinds januari is zij ook lid van de werkgroep die de ‘samen-beslis vragenlijsten’ uit het ziekenhuis bruikbaar maakt voor de huisartsenpraktijk.

Carola: “Ik gebruik de lijsten als ik op huisbezoek ga bij een oudere. Dan bel ik de oudere vooraf op met de vraag of hij de vragenlijst alvast in wil vullen. En dat is tot nu toe ook iedere keer het geval.

Ik denk vooraf wel goed na of iemand de vragenlijst in kán vullen. Als iemand niet goed kan lezen en schrijven, stuur ik hem bijvoorbeeld niet toe.”

Carola Allon

Patiënt veel meer regie over gesprek

“In de vragenlijst zitten vragen over wat er zelf nog lukt en over hoe iemand zijn gezondheid ervaart. Ook geeft de oudere zelf aan wat voor hem belangrijk is. Dat verandert het gesprek, want je hoort nu veel vaker waar mensen positief over zijn. Ik ben soms ook verrast, dan geeft een oudere een veel hoger cijfer dan ik zou verwachten. Sommige patiënten vinden het wel lastig om een cijfer te geven. Is iets nu een 7 of een 8? Daar hebben we dan samen een goed gesprek over.”

Ik kan hierdoor een betere inschatting maken

“Doordat ik weet wat een oudere belangrijk vindt én hoe hij zijn eigen gezondheid ervaart, heb ik meer inzicht. Ik kan ook een betere inschatting maken van wat er nodig is qua zorg. Zo was er laatst bijvoorbeeld een meneer die zelf heel positief was. Dat gold ook voor de mensen in zijn omgeving. Bij hem bleek een MDO bijvoorbeeld nog helemaal niet nodig. Dat was zonder de vragenlijst misschien anders geweest want dan bekijk je het toch meer vanuit jezelf als zorgverlener of vanuit de wens van de mantelzorger.”

Het project is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment worden de bevindingen opgehaald van de tweede pilot bij elf huisartsenpraktijken. Ook wordt er gewerkt aan een vernieuwde vragenlijst waardoor deze nog beter aansluit bij de werkwijze van praktijkondersteuners.


Meer informatie over de ‘samen-beslis hulp’

Een aantal ziekenhuizen in Nederland werken op de geriatrie-afdeling al met de TOPICS SF. Klik hier voor meer informatie.

Naast inzet bij ziekenhuizen, zijn we in drie regio's aan het onderzoeken wat de vragenlijst bijdraagt in de huisartsenpraktijk (project STERK). De vragenlijst voor de huisartsenpraktijk is op dit moment nog in ontwikkeling. Klik hier voor de versie die op dit moment gebruikt wordt in de drie regio's. We verwachten dat er in het tweede kwartaal van 2023 een verbeterde versie beschikbaar komt. 


februari 2023