Inzet Siilo appgroepen voor thuiszorg nu ook voor de huisarts!

Het regelen van thuiszorg kan nu nóg eenvoudiger. Als het een huisarts niet lukt om via de gebruikelijke route thuiszorg te vinden, kunnen ze met een ZorgDomein-verwijzing hun zorgvraag indienen bij de transferteams van het ziekenhuis (waar ook de huisartsenadvieslijn binnenkomt).

Meer tijd voor patiëntenzorg

Klik op de afbeelding voor de volledige pdf

De transferteams bieden ondersteuning door via Siilo appgroepen de zorgvraag van een patiënt aan te bieden aan alle gecontracteerde aanbieders in de wijk of gemeente. Het doel is om huisartsen beter te ondersteunen in het vinden van passende thuiszorg en ziekenhuisopname te beperken. Zo houden huisartsen meer tijd over voor de zorg voor patiënten, is de kans groter dat de patiënt passende zorg krijgt en krijgen we in de regio een beter beeld van de krapte.

Oplossing voor 2 van de 3 patiënten

‘Huisartsenpraktijken maken al volop gebruik van de nieuwe service’, aldus Marianne van Beers – Manager patiëntlogistiek van het Catharina Ziekenhuis. ‘In de meeste gevallen is er een thuiszorgorganisatie gevonden. Het is echter niet zo dat het een oplossing biedt voor alle patiënten en dat het altijd lukt, meestal lukt het bij twee van de drie patiënten’.

Ook Carola Allon - Praktijkondersteuner somatiek en ouderenzorg, en de familie van haar patiënt hebben meerdere thuiszorgorganisaties benaderd voor de invulling van een thuiszorg vraag. ‘We vonden maar geen beschikbare plek. Daarom heb ik een zorgdomein verwijzing gestuurd en de volgende dag werd ik teruggebeld door de transferafdeling van Catharina Ziekenhuis dat er een beschikbare partij gevonden was. Daarna kon ik met één telefoontje de verdere afstemming over de patiënt doen met de wijkverpleegkundige, aldus Carola.’

Evaluatie Siilo appgroepen

Yvonne Deckers (Wijkverpleegkundige Rinette zorg) en Ellen Mooren (Transferverpleegkundige Catharina Ziekenhuis) buigen zich samen over een thuiszorgaanvraag van een huisarts.

In de hele Precies!-regio worden sinds 2021 Siilo appgroepen gebruikt door transferafdelingen van ziekenhuizen om vraag en aanbod van thuiszorg efficiënt te kunnen matchen. Eind 2022 is de app geëvalueerd. Hieruit blijkt dat veel betrokken zorgprofessionals positief zijn. Bijna 90% geeft een 7 of hoger. Ook geeft 77% aan dat het gebruik van de Siilo appgroepen minder tijd kost. Mooie bijkomstigheid: 70% van de mensen had interesse in een lunchbijeenkomst met transferafdelingen en thuiszorgmedewerkers, om elkaar(s werkwijze) nog beter te leren kennen en te zorgen voor de verbinding over de verschillende domeinen heen. Inmiddels heeft de eerste succesvolle bijeenkomst plaatsgevonden met meer dan 50 deelnemers en er zullen er meer volgen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg dan Precies! op LinkedIn.


februari 2023