Duurzame revalidatiezorg thuis

‘We hebben het nog nooit zo gedaan, dus we denken dat we het wel kunnen…’

De ouderenzorg gaat er in de toekomst anders uitzien, daar zijn we allemaal van doordrongen. Voor de revalidatiezorg geldt hetzelfde. Omdat we voorbereid willen zijn op de toekomst maar zeker ook omdat cliënten de regie zelf willen behouden en vaak veel liever thuis willen herstellen. Hoe maken we dat mogelijk met elkaar?

Valkenhof, Oktober, Archipel en Vitalis hebben de afgelopen maanden gepuzzeld en gebrainstormd over ‘herstelzorg thuis’. Waar het noodzakelijk is, moeten mensen kunnen revalideren in het verpleeghuis, zo lang als nodig is, zo kort als kan. Dat was het motto. Nu is het tijd voor een volgende stap om klaar voor de toekomst te zijn.

We willen een ‘gat’ in eigen regie en sociale infrastructuur voorkomen.
— Marieke van der Looij, Valkenhof

Thuis herstellen, tenzij…

Marieke van der Looij (Valkenhof) vertelt: “We onderzoeken hoe onze dienstverlening eruit zou zien als we uitgaan van de voorkeur die cliënten hebben om thuis te herstellen en pas als het ècht thuis niet kan, een cliënt opnemen om te herstellen. Thuis herstellen heeft als voordeel dat de behandeling is gericht op de thuissituatie. Het voorkomt een ‘gat’ in de eigen regie en sociale infrastructuur bij terugkomst thuis als men opgenomen is geweest. ” Thuis kan het herstel precies gericht zijn op wat de cliënt weer zelfstandig moet kunnen om veilig thuis te kunnen wonen. Bijvoorbeeld die trap op, of juist een bepaalde draai maken omdat de toiletruimte klein is. Ondersteuning van professionals kan op afstand of aan huis. Oefeningen kunnen vaak met hulp van een partner thuis gebeuren. Ook voor de huisgenoten belangrijk om betrokken te zijn bij het herstel.

Afstudeeropdracht

The future of Geriatric Rehabilitation

Natuurlijk moet daarvoor nog heel wat gebeuren. Dat zien we met elkaar en Precies! heeft met TU/e-student Yvonne van Hamersveld ingezet om stappen te zetten. Yvonne heeft met haar afstudeeropdracht voor de studie Industrial Design ogen geopend van medewerkers van Valkenhof en Oktober. Met een vernieuwende werkvorm is Yvonne aan de slag gegaan met de professionals. Marieke: “Yvonne daagde onze professionals uit om de huidige situatie geheel los te laten en naar nieuwe mogelijkheden te zoeken.” (Zie het filmpje.)

Deze sessies hebben ertoe geleid dat er in 2023 meer mensen die moeten herstellen van een eenvoudigere ingreep of gebeurtenis thuis te laten herstellen. Op deze manier kunnen we leren en groeien. Willeke Vos (Oktober): “De bekostiging van revalidatie thuis is nu nog een lastige. Ook daarbij geldt dat als we laten zien wat de voordelen zijn van thuis herstellen voor de cliënt én ook voor het financiële plaatje, dan kunnen we concreet het gesprek aangaan met het zorgkantoor/zorgverzekeraar. Daar moeten we uit kunnen komen.”


 

Yvonne van Hamersveld (2e van links) op de dag van de eindpresentatie. Met links Ilse Jaspers en rechts Agnes van ‘t Hof en Yuan Lu. Klik op de foto om naar de LinkedIn post te gaan.

 

februari 2023