Expertise en daadkracht komen samen in DE STAP naar Gezonder

Gezondere inwoners én minder druk op de zorg: dat is het doel van het online platform DE STAP naar Gezonder. Inwoners vinden er allerhande tips, activiteiten en hulpmiddelen voor een gezond(er) leven waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Zónder tussenkomst van een professional. Een prachtig resultaat van een domeinoverstijgende samenwerking.

Als we het allemaal uitdragen, is dit een unieke kans om de druk op professionals daadwerkelijk te verminderen.
— Karin Bierens-Koolen, Oktober

De STAP naar Gezonder is eind januari gelanceerd. Inwoners kunnen er gratis gebruik van maken. De website is één van de doorbraak-projecten van de GROZ-beweging Vitaal in Brainport, onder hoede van GGzE. Karin Bierens-Koolen (projectleider bij Oktober) en Maria Kwint (wijkverpleegkundige en beleids- en preventiemedewerker bij Archipel Thuis) zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het platform. Karin: “Dat we zaken anders moeten organiseren, is niets nieuws. De druk op de zorg en aanpalende domeinen is zo enorm hoog. De fysieke en mentale gezondheid van Nederlanders staat onder druk. Daarom ben ik trots dat we hier als regionale VVT-aanbieders aan bijdragen en samen echt de nodige stappen zetten.”

Vanuit eigen kracht

Tien zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten werken mee aan DE STAP. Volgens Karin is hun expertise en daadkracht goed samengekomen in het platform. “We hebben bijvoorbeeld de digitale Morgen gezond weer op-kaart toegevoegd. Daarmee kunnen onze inwoners vanuit eigen kracht werken aan een goed leven. Het uitgangspunt is daarbij wat ze zelf en samen met hun naasten en directe omgeving kunnen doen.

Maria is al even enthousiast: “Deze website helpt professionals bij de preventiegesprekken die we voeren. En inwoners kunnen gericht zoeken* naar oplossingen.” Ook aan inwoners die niet weten wat of hoe ze moeten zoeken, is gedacht. Maria: “De blokken ‘blader door alle mogelijkheden’ geven een overzicht van wat er allemaal te doen is. Ook handig voor professionals, om te zien wat er al is in hun werkgebied en wat er nog kan worden toegevoegd.”

Samen uitdragen

Marcel van Sprang (GGzE), projectleider van DE STAP tijdens de kick-off bijeenkomst

Een platform maken en vullen is één. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen er ook gebruik van maken? Volgens Karin is het belangrijk dat alle partners DE STAP naar Gezonder gaan uitdragen en aanbieden bij inwoners. “Dan ben ik ervan overtuigd dat dit een unieke kans is: op gezondere inwoners en om de druk op professionals daadwerkelijk te verminderen. Met deze website als dé plek voor informatie, werken we samen aan de zorg van (over)morgen.”

Maria sluit zich daarbij aan: “In de toekomst willen we nog meer diensten toevoegen, zodat we vanuit iedere gemeente een zo groot mogelijk aanbod hebben. Ik hoop dat veel inwoners en instanties het platform dan intensief gaan gebruiken.” Zelf gaf ze alvast het goede voorbeeld. “Een collega vroeg zich af hoe ze de woning van haar moeder veiliger kon maken, nu haar moeder slechter ter been werd. Haar heb ik verwezen naar de artikelen en info op de website.”


* Gericht zoeken op de website kan ook handig door de zoekfunctie op de homepage te gebruiken.


 
 

februari 2023

Previous
Previous

Duurzame revalidatiezorg thuis

Next
Next

Integraal Zorgakkoord: domeinoversteigende samenwerking als sleutel tot succes