'Er zijn' voor terminaal zieken

Francien (79 jaar) is al bijna 10 jaar vrijwilliger bij Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Eindhoven (VPTZ). Een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning en zorg biedt aan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers. Francien: “Op mijn 25ste wist ik al, dit wil ik doen!”

Als jong meisje wilde Francien het liefst in de verzorging of verpleging werken. Maar als jongste meisje van een groot gezin zat studeren er niet in. Op haar 25ste werd haar moeder ziek. Francien waakte ’s nachts. Francien: “Veel familieleden en vrienden vonden dit zwaar, ik vond het ontzettend fijn en mooi om te doen. De jaren daarna heb ik vaker gewaakt bij familie en vrienden. Toen mijn broer ziek werd, zag ik voor het eerst wat vrijwilligers kunnen betekenen op zo’n moment. Mijn broer vond het altijd fijn als de vrijwilligers kwamen. Hij zei tegen me: ‘Dit is echt mooi werk, ook echt iets voor jou.’ Daar ben ik over na gaan denken en zo uitgekomen bij VPTZ.

Ik doe alles om ervoor te zorgen dat iemand niet alleen sterft

Als vrijwilliger doe ik geen medische en (grote) zorghandelingen. Wat ik wel doe is ‘er zijn’. Bij iedere cliënt betekent dat iets anders. Graag ga ik met ze naar buiten als dat nog kan. Maar als iemand liever een spelletje doet, voorgelezen wordt of gewoon wil praten kan dat ook. Vaak zijn dat bijzondere gesprekken, bijvoorbeeld over hoe dingen geregeld zijn of moeten worden zodra je er niet meer bent. Zodra er gekozen is voor sedatie dan zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de muziek aan staat of er zachtjes gepraat wordt. Alles om ervoor te zorgen dat iemand niet alleen sterft.

Doordat we er als vrijwilliger zijn, heeft de familie op dat moment ook even tijd voor zichzelf. Zij laten de zorg dan even aan ons over. De een kiest ervoor om te gaan sporten, de ander gaat even naar zijn werk of doet met een gerust hart de boodschappen. Ook als de thuiszorg komt, zijn ze altijd blij dat we er zijn. We kunnen net even een handje bijsteken of de extra aandacht geven waar zorgverleners niet altijd tijd voor hebben. Wijkverpleegkundigen verwijzen dus ook vaker cliënten naar ons door. Huisartsen en specialisten die terminaal zieke patiënten hebben kunnen ook onze hulp inroepen. Dat gebeurt nog vrij weinig en we hebben een grote groep vrijwilligers die dit heel graag doet. Dus mochten zij dit artikel lezen dan kan ik hen VPTZ zeker aanbevelen!”


Heb je interesse of wil je zelf de hulp inroepen van VPTZ?
Kijk dan eens op: 
vptz-eindhoven.nl of bel 06 5424 0625. 

 
 

mei 2023



sterkColette de Vries