Samen bouwen aan een sociaal netwerk

Meer verbinding in een veranderende Veldhovense wijk

door Mandy Figaroa, redactielid Precies! namens het sociaal domein

Jacqueline van Poeteren, Huub Stroeks en via Teams Jim Steenbakkers

In de Veldhovense wijk Heikant wordt een mooie stap gezet naar een sterkere, hechtere plek om te wonen. Onder de noemer “We doen het samen in de Heikant” is een pilot gestart. De pilot richt zich op het leggen van duurzame verbindingen, waarbij jong en oud, nieuwkomers en inwoners die er al decennialang wonen, elkaar leren kennen en ondersteunen. Wethouder Huub Stroeks, Jacqueline van Poeteren van welzijnsorganisatie Cordaad en Jim Steenbakkers van Precies! vertellen over het project, de uitdagingen en de bijzondere aanpak.

Uitdagingen van een veranderende wijk

De Heikant is een wijk waar de dynamiek van Veldhoven duidelijk zichtbaar is. Internationale nieuwkomers, vaak aangetrokken door de groei van Brainport Eindhoven, wonen hier naast bewoners die de wijk al jarenlang hun thuis noemen. Maar deze diversiteit brengt ook uitdagingen met zich mee. Veel bewoners weten niet wie er naast hen woont, laat staan wie er verderop in de straat leeft. Hierdoor zijn sociale vangnetten kleiner geworden en voelen sommige mensen zich eenzaam. "Het is belangrijk dat mensen niet alleen naar deze regio komen om te werken, maar hier ook echt kunnen wortelen en een thuis vinden. Dit project is de voedingsbodem die we daarvoor nodig hebben”, aldus wethouder Stroeks.

Een pilot die verbinding stimuleert

Eerder dit jaar werd Expeditie Veldhoven opgestart, een buddyproject dat inmiddels al 30 koppels heeft gevormd in heel Veldhoven. Nieuwkomers worden gekoppeld aan lokale bewoners, om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. “Maar we willen verder kijken dan dit project. Dat doen we met Expeditie Brainport, waar dit project onderdeel van is”, vertelt Jacqueline van Cordaad. “Het doel is om duurzame verbindingen te creëren, zodat er echte buurtverbanden of zelfs vriendschappen ontstaan. Dat lukt het beste op kleine schaal - in je eigen buurt.”
Een sociaal netwerk is je belangrijkste pensioen

Ouderen als kracht van de wijk

“Of je nu uit België, Friesland of India komt, iedereen brengt eigen talenten en kwaliteiten mee. Maar als je nieuw bent in Veldhoven, ken je meestal niemand. Hoe kun je als nieuwkomer je talenten inzetten voor de wijk én tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen? Hetzelfde geldt ook voor inwoners die er al jaren wonen. In beide groepen zit zoveel potentie. Denk aan mensen die net met pensioen zijn gegaan: zij hebben ineens veel tijd en zitten boordevol talent en ervaring, maar kunnen ook te maken krijgen met eenzaamheid, omdat het sociale aspect van werk wegvalt. Precies op dat snijvlak liggen kansen die we willen benutten”, vertelt Jacqueline. Een sociaal netwerk is je belangrijkste pensioen.

Buurt bepaalt de koers

Een belangrijk uitgangspunt van het project is dat de buurt zelf bepaalt welke kant het opgaat. "Met ouderen als kracht van de wijk," legt Jim Steenbakkers van Precies! uit. "We zien dat een deel van de ouderen een zingevingsvraagstuk heeft en graag iets wil betekenen voor anderen. Met een koffiekar trekken we de wijk in om in gesprek te gaan. Daarnaast gaan we langs de deuren en gebruiken we de Morgen gezond weer op kaart en creatieve methoden zoals een wensboom waar mensen hun ideeën kunnen achterlaten. Het draait om vragen als: wat leeft er? Wat zijn je behoeften? Wat geeft jou energie? Vanuit die inzichten bouwen we verder en ondersteunen we ideeën, of dat nu met materialen, financiering of organisatie is."
Het is belangrijk dat mensen hier ook echt kunnen wortelen en een thuis vinden.
— Huub Stroeks, wethouder gemeente Veldhoven

Unieke samenwerking

Nog een opvallend aspect van de pilot in Heikant is de unieke samenwerking tussen verschillende organisaties. Iedere partner brengt zijn eigen werkwijze, expertise en netwerk mee. En we werken nauw samen met DE STAP naar gezonder. "Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder," benadrukt Jim Steenbakkers. "We leren veel van elkaar, juist omdat iedere organisatie een andere invalshoek heeft op de uitdagingen en kansen in de wijk. Waar de één inzicht heeft in huisvestingskwesties, begrijpt een ander beter hoe sociale interacties in het dagelijks leven verlopen. Door die kennis te bundelen, kunnen we samen meer impact maken.”

Een zelfvoorzienende wijk

Het uiteindelijke doel is dat de wijk een zelfvoorzienend ecosysteem wordt. Dat betekent dat bewoners elkaar ondersteunen bij kleine hulpvragen, zoals boodschappen doen of een keer koken voor een buurman. Dit verlaagt de druk op de zorg en bouwt een sociaal vangnet in de wijk. “Het gaat om het creëren van een plek waar mensen op elkaar kunnen rekenen, zonder dat het na een paar weken alweer stopt", vult Huub aan. Maar dat is ook een proces van een lange adem, beaamt hij. “Een duurzame verbinding met iemand leg je niet zomaar. Daar is veel tijd en aandacht en geduld voor nodig. Voor nu is het belangrijk dat we de inwoners helpen met elkaar in contact brengen en investeren in het opbouwen van netwerken.”

Klik op de plaat voor een grotere afbeelding


november 2024

Previous
Previous

De meest slimme én sociale regio

Next
Next

Samen leren ouder worden in Eindhoven