Samen leren ouder worden in Eindhoven
Van ego naar eco
door Saskia van Nieuwland, redactielid Precies! namens de vvt
Ouderwijs, het lesprogramma over ouder worden voor ouderen, startte dit najaar in Gestel. Het is duidelijk meer dan alleen een lesprogramma. Het blijkt een aansprekende manier om ouder worden centraal te stellen en samenredzaamheid te stimuleren. Hoe mooi zou het zijn als steeds meer ouderen zich uitgenodigd voelen om deel te nemen en te profiteren van dit stukje ondersteuning. Daar zetten we graag samen de schouders onder met andere wijken en gemeenten.
Ouderwijs: meer dan alleen lessen
"We worden met z'n allen ouder én er zijn meer ouderen," benadrukte wethouder Samir Toub aan Precies! afgelopen voorjaar. Daar speelt Ouderwijs op in. Hubert Cornelis en Jim Steenbakkers initieerden en organiseerden een het lesprogramma onder deze naam. Tweeëndertig geïnteresseerde ouderen kregen informatie over hoe doe je dat nou: ‘ouder worden’? We gaan in gesprek over Ouderwijs met Hubert Cornelis, initiatiefnemer Ontmoet & Groet en Ouderwijs, en Bregje van Laarhoven, beleidsadviseur Wmo bij de gemeente Eindhoven.
Een veelzijdig programma
De Eindhovense wijk Gestel is de eerste wijk waar Ouderwijs is aangeboden. Met de methode ‘SLOW’ (Samen Leren Ouder Worden) als uitgangspunt is het lesprogramma ontwikkeld. Binnen SLOW staat samenredzaamheid en de rol die een ieder daarbij speelt centraal. Hubert: “"Zorgorganisaties, professionals én ouderen werken allemaal samen, waarbij de wijk als het nieuwe thuis wordt gezien en de oudere centraal staat. Op duurzame wijze.” Kortom, zoals Hubert aangeeft: “Van ego naar eco.”
Hubert Cornelis deelt de certificaten van deelname hoogstpersoonlijk uit
Ambities voor de toekomst
Eindhoven is een stad waar iedereen, ongeacht de leeftijd, prettig woont. Bregje: “We willen Ouderwijs ook in andere wijken gaan uitrollen. Om in 2040, wanneer de vergrijzing op z’n hoogst is, prettig oud te kunnen worden moeten we nu aan de slag om samenredzaamheid op tijd te realiseren. Niet alleen in Gestel maar ook in de rest van Eindhoven en in omliggende gemeentes. Ouderwijs is – net als Ontmoet & Groet – een mooi initiatief dat in samenwerking met andere partijen zoals wijkverenigingen ook op andere plaatsen aangeboden kan worden.” Net als Ouderwijs, heeft ook Ontmoet & Groet als doel om de leefbaarheid voor ouderen in Eindhoven te verbeteren. Ontmoet & Groet heeft eind 2024 een derde locatie geopend. Deze keer in Woensel, in samenwerking met Woonbedrijf en Archipel, is ‘Ontmoet & Groet de huiskamer’ van start.
Sterk ouder worden vanuit vele kanten belicht
Met Ouderwijs wordt ouder worden van verschillende kanten belicht. Zo vertelt psycholoog Andreas Wismeijer over positieve psychologie, klinisch geriater Judith Wilmer gaat in op het proces van ouder worden en wat je als oudere zelf aan invloed hebt. Loopexpert Mirjam Tuinhout laat het belang van bewegen zien om zo ook minder pijn te hebben, en onderzoeker Eric Schoenmakers praat over wat je kunt doen als je ouder wordt om het netwerk van mensen om je heen goed te houden. De rode draad is dat ouderen na afloop weten wat zij zelf kunnen bijdragen om op een zo prettig mogelijke manier ouder te worden.
De rode draad: positieve gezondheid
Hubert vertelt: “In de eerste jaren van je leven krijg je ondersteuning en les in van alles. Je mag de tijd nemen om te leren kruipen, lopen en praten. Later krijg je op school vakken als schrijven en rekenen. Sociale vaardigheden leer je van je ouders, op school en je omgeving. Een beroep leer je op een vervolgopleiding. En jaren later word je ouder en dan? Dan is er niemand die je daarbij helpt of ondersteunt.” Hubert vervolgt: “Ouderwijs maakt deelnemers bewust dat we allemaal iedere dag ouder worden en doet dat op basis van positieve gezondheid. Wat wil je en hoe bereid je je voor op wat je allemaal nog wilt gaan doen, zeggen, leren, vragen en besluiten. Daar zetten we graag samen de schouders onder met Precies!”
De eerste groep deelnemers aan Ouderwijs in Gestel
november 2024