Samen de kracht van ouder worden omarmen

In 2040 is 25% van de Nederlanders ouder dan 65. We zijn nog nooit zo oud zijn geweest en leeftijdsdiscriminatie ligt op de loer; we zien ouderen als ‘de ander’ wat leidt tot betutteling en de kans op meedoen vermindert. Het werkt ook negatief door op gezondheid. Als je ouder worden ziet als een neerwaartse spiraal dan ga je het ook zo ervaren. Het is de kunst samen de kracht van ouder worden te omarmen: we worden wijzer, relativeren meer en kijken meer om naar de ander!

100 is ook maar een getal

Dat is de kern van de column van journaliste Corrie de Leeuw. Ze vertelde mij bij een kop koffie dat ze niet aangesproken wil worden op haar leeftijd; ‘dan haak ik af’. Ze nam zich ooit voor dat ze nooit iemand in de eerste plaats zou zien als 'oudere'. Nu ze zelf ouder wordt, dreigt ze zelf steeds vaker onder die grote gemene deler te vallen. Ze schreef er een prachtige column over.

Rol gemeenten

Gemeenten maken veel verschil in het actief ouder worden, bijvoorbeeld met een omgeving die ontmoeten en bewegen makkelijk maakt. Multicultureel vakmanschap in de zorg voor ouderen verdient daarbij meer aandacht, aldus wethouder Samir Toub in dit artikel. Een belangrijke kans, zeker ook gezien de ruim 100.000 nieuwe inwoners die we de komende tien jaar mogen verwelkomen in onze regio. Ik ben er zelf eens goed voor gaan zitten in de podcast ‘Slimme zorg’ waarin ik mijn visie op een Blue Zone Brainport toelicht.

Regiobrede ondersteuning in alle fasen van dementie

Natuurlijk krijgen we meer kans op gebreken bij het ouder worden. Dementie is helaas een veel voorkomende ziekte in onze regio. Ook dan is het de uitdaging om mee te blijven doen en onderdeel te blijven van de maatschappij! Daar willen we een handje in helpen met ‘Vertrouwd thuis met dementie’. Ook daarover meer in deze nieuwsbrief.

Samenkracht in het netwerk: vlog!

We hadden een mooie sessie over kracht en kwetsbaarheid en hoe we elkaar daarbij helpen. Van inwoner, vrijwilliger, professional tot patiënt. Mandy Figaroa maakte er een mooie vlog over waarin vele betrokkenen uit de regio te zien zijn.

Dank voor ieders bijdrage wederom en een fijne zomer gewenst!


juni 2024

Next
Next

De rol van gemeenten in dubbele vergrijzing