De rol van gemeenten in dubbele vergrijzing

Een stevige puzzel voor de toekomst

door Saskia van Nieuwland, redactielid Precies! namens de vvt

In gesprek met Samir Toub - wethouder diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning in Eindhoven (rechts) en Omar el Khader -regiocoördinator Integraal Zorgakkoord Eindhoven en De Kempen (links)

"We worden met z'n allen ouder én er zijn meer ouderen," benadrukt wethouder Samir Toub. "De dubbele vergrijzing is een gezamenlijke uitdaging waar we als gemeenten voor staan. We willen graag ons steentje bijdragen om de leefbaarheid voor ouderen te waarborgen en kwetsbare ouderen te ondersteunen.” De gemeente Eindhoven wil graag faciliteren en een einddoel nastreven, waarbij iedereen vanuit zijn eigen expertise bijdraagt.

Hij gaat verder: "We staan er niet alleen voor. Naast betrokken inwoners, vrijwilligers en professionals, zijn er ook kansen. De vergrijzing brengt ook perspectieven met zich mee. Ouderen zijn tegenwoordig vitaler en er zijn steeds meer mensen met een migratie-achtergrond in onze Brainport-regio die wellicht ook een rol kunnen pakken."

We worden met z’n allen ouder én er zijn meer ouderen
— Samir Toub, wethouder gemeente Eindhoven

Versnelling door samenwerking

El Khader benadrukt het belang van samenwerking: "De kracht zit hem in de regionale aanpak, dat is een voordeel dat we bij het Integraal Zorgakkoord ook ervaren. We leren van elkaar en delen onze kennis. Opgaven waar elke gemeente voor staat, kunnen in gezamenlijkheid besproken worden. En een initiatief uit één van de gemeenten kan ook een oplossing bieden voor andere gemeenten. Zo kunnen we samen sneller, efficiënter, met minder capaciteitsinzet en met meer handelingsperspectief werken.” Er zit veel energie op het Integraal Zorgakkoord, maar de uitwerking laat toch op zich wachten door wet- en regelgeving waar ook gemeenten zich aan moeten houden. Dat is best een lastig verhaal. De wil om te versnellen is groot, maar omwille van de regels ve.rtragen de processen soms. Samir Toub: "In Eindhoven werken we hard aan het vereenvoudigen van het sociaal domein en het beter inrichten van processen. Zo willen we de bureaucratie verminderen en de zorg voor ouderen toegankelijker maken."

Multicultureel vakmanschap benutten

"Multicultureel vakmanschap in de zorg voor ouderen verdient meer aandacht," stelt Toub. "We moeten bijvoorbeeld ook investeren in het betrekken van migranten en hun partners bij de ondersteuning van ouderen. Ik wil me in de komende periode echt hard maken om het thema inclusiviteit veel hoger op de agenda te hebben staan.” De pijler Actief met Ouderen richt zich met name op ouderen met een migratie-achtergrond of lage sociaal economische status of positie (SES/SEP). Hierbij draait het om het creëren van de juiste omstandigheden zodat je ook als je ouder wordt actief kunt blijven.

Kracht in wijk

Toub: “Ik zie in Eindhoven al veel mooie initiatieven ontstaan om ouderen te betrekken bij de samenleving. De grootste uitdaging is ervoor zorgen dat ouderen weten waar de initiatieven zijn en aandacht te hebben voor de versterking van de onderlinge verbinding.” Zo is er in Gestel bijvoorbeeld het Ontmoet & Groetpleyn. Daar worden nu ook de voorzorgcirkels opgezet. En is in Tongelre bijvoorbeeld Atelier SKON te vinden. Vaak worden er ook koppelingen gemaakt met jongeren, via scholen of verenigingen. Er worden veel mooie dingen gedaan. Dat is goed omdat ouderen daar geluk in ervaren en omdat we mooie bruggen weten te slaan.

DE STAP naar Gezonder biedt al een mooi platform waar veel van de initiatieven op te vinden zijn. We moeten daarnaast kijken naar andere manieren om de initiatieven die er zijn nog veel bekender te maken bij een bredere doelgroep. Juist voor mensen die het woonzorgcentrum alleen kennen als een woonplek voor ouderen, zij weten vaak niet wat er verder te doen en te halen is. En dit geldt zeker ook voor mensen met een migratieachtergrond. Zij voelen zich minder onderdeel van de buurt, schamen zich vaak omdat ze de taal niet machtig zijn. Stichting “Ik wil” in Woensel organiseert activiteiten die gericht zijn op migranten. Daar kunnen andere organisaties ook nog beter op in kunnen spelen. Het zou prachtig zijn als er meer vermenging plaats zou vinden. Het is een mooie uitdaging om samen op zoek te gaan naar hoe je elkaar verder kunt versterken.


juni 2024

Previous
Previous

Samen de kracht van ouder worden omarmen

Next
Next

Hoe empoweren we elkaar bij een fijn en zelfstandig leven?