Regioplan gereed! We gaan voor Sterk mét ouderen

De afgelopen maanden hebben we met vele betrokken netwerkpartners intensief samengewerkt aan een regioplan voor Eindhoven de Kempen. Daarbij hebben we voortgebouwd op de stevige basis die er al lag vanuit bestaande samenwerkingsverbanden. Op 19 december jl. is het regioplan feestelijk gepresenteerd en ondertekend. In het plan zijn afspraken gemaakt hoe we samen verantwoordelijkheid nemen om de gezondheid van de inwoners in de regio te verbeteren én ondersteuning en zorg in de toekomst toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden.

De aanwezigen tijdens de presentatie en ondertekening van het Regioplan

Samen zetten wij DE STAP naar de vitaalste regio van Nederland!

‘Sterk met ouderen’ is een van de prioriteiten uit het regioplan en wordt de agenda voor ‘het nieuwe Precies!’ Ellen Huijbers, bestuurder bij Stroomz en bestuurlijk verantwoordelijk voor Precies!: ‘Vijf jaar geleden zijn we met Precies! begonnen om samen domeinoverstijgende problemen op te pakken. De afgelopen jaren hebben we mooie resultaten bereikt, veel ervaring opgedaan en vertrouwen opgebouwd. Het is nu tijd om door te pakken met complexe netwerkuitdagingen voor 60+ waar we regiobreed samen impact willen maken. Dat is waar Precies! voor bedoeld is.’

De nieuwe activiteiten die zijn opgenomen in het regioplan voor ‘Sterk met ouderen’ bouwen deels voort op huidige projecten en zijn de volgende:

  • Breed stimuleren van Het goede gesprek tussen mensen

  • Actief ouder worden met daarbij ook aandacht voor de regionale ketenaanpakken (trekker GGD): ‘Valpreventie’ en ‘Welzijn op recept’

  • Herkenbare Basiswijkteams

  • Reablement: regionale visie en aanpak voor herstel gerichte ondersteuning en zorg thuis

  • Bevorderen van Zelf- en samenredzaamheid in de keten

  • Regionaal capaciteitsmanagement waarbij we ‘zorgwijzer’ stevig doorontwikkelen en een regionaal capaciteitsteam starten voor vervolgzorg VVT (evt. gecombineerd met andere ondersteuning en bijvoorbeeld GGZ)

  • Vertrouwd Thuis voor kwetsbare ouderen, waarbij we beginnen met de doelgroep dementie.

Wij ouderen zijn met allerlei initiatieven bezig en zijn onderdeel van de oplossing
— Leo Bisschops, KBO-Brabant
Eigenlijk moet het andersom: professionals zijn ondersteunend aan wat ouderen initiëren.
— Colette de Vries, Precies!

De komende maanden werken we de plannen verder uit met alle betrokkenen. Met speciale aandacht voor de rol van ouderen zelf: van meet af aan! Dat kan en moet echt beter. Ouderen worden nu vaak gevraagd om hun mening te geven over plannen die al gemaakt zijn. Het grote denkwerk is al gedaan en laat nu juist dát een fase zijn waarin de kennis en ervaring van ouderen zo belangrijk zijn. Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant omschreef het in het Bestuurlijk Netwerk Precies! als volgt: “De discussies die nu spelen zijn vooral tussen professionals. Ouderen zijn daar vaak niet bij. Terwijl wij met allerlei initiatieven bezig zijn en onderdeel zijn van de oplossing.” Programmaleider Colette de Vries doet er nog een schepje bovenop: ‘Eigenlijk moet het andersom: professionals zijn ondersteunend aan wat ouderen initiëren. Samen zijn we eigenaar van het probleem én de oplossing. We hebben elkaar keihard nodig.”

Op diverse fronten werken we gelukkig al volop samen, zoals bij de KBO-vitaliteitsdagen en de nieuwe campagne van ‘De stap naar gezonder voor 60+’. Zoveel mensen, zoveel wensen en behoeften. Heb je tips, ideeën of mooie voorbeelden die we kunnen versterken? Laat het ons weten!

Samen de schouders eronder! Colette de Vries, Peter van Heesch, Gabi Conradie (Zorgbelang), Jim Steenbakkers, Pieter van Wijk (Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland), Theo Bisschops en Thijs Stroeks (niet op de foto) (KBO-Eindhoven), Pleun Kicken, Ellen Willemsen (KBO-Brabant)


Wil je meer weten over de andere prioriteiten, zoals mentale gezondheid en digitalisering?
Lees dan hier het volledige regioplan


februari 2024

Colette de Vries