65-plussers willen graag een vitaliteitscheck

door Saskia van Nieuwland, redactielid Precies! namens de vvt

Vitaliteit voor 65-plussers is een groot goed. Mirjam Tuinhout (GGD Brabant-Zuidoost) en Hans Vos (KBO Eindhoven) vertellen hoe een vitaliteitsdag bijdraagt aan het zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en het voorkomen van vallen. Want: ‘Blijven bewegen is de beste valpreventie’. 

Langer thuis wonen en het gevaar op vallen

De gevolgen van vallen onder 65-plussers zijn groot. In Nederland komt er iedere vier minuten een 65-plusser op de eerste hulp na een val. Langdurige revalidatie en zelfs overlijden zijn reële risico's. De overheid heeft alle gemeentes de opdracht gegeven om een ketenaanpak valpreventie in te richten. De gemeente Eindhoven faciliteert de GGD en is daarmee aanjager binnen de keten met Mirjam Tuinhout als projectleider. Mirjam: “De ketenaanpak heeft als doel dat iedereen zo vitaal mogelijk blijft om dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Bewegen is de sleutel tot vitaliteit en minder vallen. De kracht van de aanpak zit ‘m in de samenwerking met 65-plussers. Juist door de samenwerking met de KBO sluiten we aan bij wat 65-plussers belangrijk vinden.” 

Blijven bewegen is de beste valpreventie

Vitaliteit spreekt aan

Onderzoek wijst uit dat het onderwerp vitaliteit 65-plussers aanspreekt en uitnodigt om tot actie over te gaan. De KBO organiseerde in december 2023 een eerste vitaliteitsdag in Acht, samen met de dorpsraad en vele anderen. Een groot succes. Hans Vos heeft vanuit de KBO subsidie aangevraagd en gekregen om deze dag te organiseren: “In mei nam ik de uitdaging aan en heb daarbij de ondersteuning gekregen van een stagiaire. We hebben een dag georganiseerd waar zestig mensen van 65 jaar en ouder zijn geweest. Zij hebben allemaal een vitaliteitscheck aangeboden gekregen waarbij de bezoekers over verschillende onderwerpen bij zogenaamde basisstations informatie kregen over hun eigen situatie.” 

Bezoekers gingen in het wijkcentrum onder meer in gesprek met:

  • de apotheker over het medicijngebruik;

  • de audiciën over het gehoor;

  • de opticiën voor een oogtest;

  • de fysiotherapeut voor een kracht- en mobiliteitstest;

  • de diëtist over voeding;

  • de beweegagoog over beweging;

  • een gepensioneerd fysiotherapeut over veiligheid in huis.

Kortom, vanuit verschillende oogpunten werd gekeken hoe vitaal iemand is. Mirjam: “De vitaliteitsdag biedt een prachtige manier om inzicht te geven in gezondheid en hoe je zo vitaal mogelijk blijft én vallen kunt voorkomen.” De bezoeker krijgt tips mee, zoals naar een fysiotherapeut gaan en/of het veiliger maken in huis.

Hans Vos (KBO Eindhoven) en Mirjam Tuinhout (GGD ZOB) spreken over vitaliteit en valpreventie tijdens een gezonde wandeling.

De succesvolle dag in december smaakt naar meer!

Op basis van de vitaliteitsdag in december organiseren de GGD, KBO Eindhoven, Vitalis, en Precies! een informatiebijeenkomst voor anderen die zo’n vitaliteitsdag willen organiseren. Zoals een (zorg)organisatie, gezondheidscentrum of seniorenorganisatie. Oftewel: Het door KBO ontwikkelde draaiboek wordt onderdeel van een ‘gereedschapskist’ waarmee partijen zelf aan de slag kunnen waardoor 65-plussers zo vitaal mogelijk ouder kunnen worden en vallen kunnen voorkomen. De succesvolle dag in december smaakt naar meer! 


Wil je weten of en zo ja hoe jij een vitaliteitsdag bij jou in de wijk of in jouw organisatie kunt organiseren? Kom dan op 19 maart naar de bijeenkomst waar ervaringen worden gedeeld en informatie wordt gegeven. Meld je aan via onderstaande link.


februari 2024

Previous
Previous

Snelle toets ‘Zelf- en samenredzaam in de keten’ goedgekeurd!

Next
Next

Regioplan gereed! We gaan voor Sterk mét ouderen