Samen werken aan een sterke wijk

Hechte wijkverbanden in actie

door Saskia van Nieuwland, redactielid Precies! namens de vvt

De Boerderij in Breugel

Hoe zorgen we ervoor dat mensen die langer thuis wonen op tijd de juiste hulp krijgen? Vanuit de landelijke Visie Eerstelijnszorg 2030 ligt er de opdracht om hechte wijkverbanden te realiseren. Die opdracht past naadloos bij een van de ambities van het programma Precies! en het Regioplan Eindhoven-De Kempen. Met het project “Hechte wijkverbanden”* wordt in de regio hard gewerkt aan een antwoord op die vraag. Het doel: inwoners worden met hun ondersteuningsvragen zo vroegtijdig mogelijk ondersteund. Een herkenbaar team van professionals in hun eigen wijk of kern gaat daarvoor zorgen.

Op werkbezoek bij proeftuin Ruwaard

Inspiratie uit Oss

Een mooi moment voor het project was het werkbezoek aan wijk Ruwaard in Oss. Daar wordt in een pilot al succesvol gewerkt met een wijkgerichte aanpak, waarbij uitgegaan wordt van de kracht van inwoners. Deze werkwijze laat zien hoe de samenwerking tussen formele én informele zorg kan bijdragen aan een gezonde, samenredzame wijk. De ervaringen uit Oss vormen een waardevolle inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van hechte wijkverbanden in onze regio.

Van signaleren naar samenwerken

In Son en Breugel zijn al mooie stappen gezet. Zo zijn het Dommelhuis en locatie De Boerderij in Breugel plekken waar professionals – van dagbesteding tot sociaal werkers – samenkomen. Zij werken daar efficiënt en met plezier samen, waardoor ondersteuningsvragen vroeg gesignaleerd worden en snel hulp geboden kan worden. Vanuit dagbesteding Doe & Deel ziet Archipel bijvoorbeeld dat de ondersteuning, aan mensen die moeite hebben om het sociaal netwerk te onderhouden of bouwen, vruchten afwerpt.

De rol van de integrale hechte wijkverbanden is het vroegtijdig signaleren van patronen, coördineren en afstemmen.
— Franc Das, gemeente Son en Breugel

Franc Das, mede-projectleider en betrokken namens de gemeente, licht toe hoe het ecosysteem in een wijk kan functioneren: “De basis is het platform De STAP naar gezonder. Naast een breed preventief aanbod kunnen inwoners voor hun eerste ondersteuning op het gebied van zorg of welzijn een beroep doen op een laagdrempelig aanbod. Daarin spelen de wijkcentra of dorpshuizen een belangrijke rol als ontmoetingsplek. De rol van de integrale hechte wijkverbanden is het vroegtijdig signaleren van patronen, coördineren en afstemmen.”

Nabijheid maakt het verschil

Pascale Voermans is namens de regio bestuurlijk trekker van dit project en benadrukt hoe belangrijk het is dat voorzieningen dichtbij huis beschikbaar blijven: “Mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Dat is positief, maar vraagt ook om aandacht. Door eerder te signaleren en goed samen te werken, kunnen de professionals het verschil maken. Informele zorg van buren, mantelzorgers en vrijwilligers blijft onmisbaar. Maar het is fijn als daarachter een vangnet van professionals staat die goed op elkaar zijn afgestemd. Om de wijk echt samenredzaam te maken, kijken de mensen uit het het hechte wijkverband naar wat er leeft in de wijk en ontwikkelen zij sámen met inwoners oplossingen.

De feestelijke opening van De Boerderij in Breugel

Leren, groeien en financieren

Het project is onderdeel van het thema “Sterk ouder worden” uit het regioplan en loopt van mei 2025 tot en met december 2026. In minimaal tien wijken worden teams gevormd, met aandacht voor vier thema’s: slimmer samenwerken, inwonersparticipatie, juiste hulp op de juiste plek en goede coördinatie. Teams leren met én van elkaar.

Een terugkerende uitdaging blijft de financiering en organisatie. Theo Bisschops (Seniorenbelang Eindhoven): “Budgetten blijft een lastige. Want wie betaalt wat, als een vraag net buiten het eigen domein valt? Flexibiliteit in budgetten is cruciaal om echt maatwerk te kunnen leveren. Daarbij wisselen contactpersonen regelmatig. Het vastleggen van afspraken zodat deze worden overgedragen is belangrijker geworden.”

Voor onze plannen voor de Hechte wijkverbanden in onze regio hebben we onlangs ZonMw-subsidie toegekend gekregen. Met deze subsidie kunnen we tot en met 2026 een mooie basis leggen voor de hechte wijkverbanden en afspraken voorbereiden voor financiering vanaf 2027.


* hechte wijkverbanden

We zoeken met de betrokkenen uit de stuurgroep en werkgroep nog naar een, voor onze regio, pakkende naam. Voorlopig gebruiken we de omschrijving uit de Visie Eerstelijnszorg 2030: hechte wijkverbanden (eerder Herkenbare basiswijkteams).

mei 2025
Next
Next

Een transformatie die écht het verschil gaat maken