Rubriek: "In gesprek met ..."

Mevrouw Van Maar woont al sinds lange tijd in de Eindhovense Schrijversbuurt. 93 is ze inmiddels, maar dat zou je niet zeggen als je haar spreekt. Ze is vrolijk, energiek en vol levenslust. “Ik houd mijn hoofd gevuld en heb altijd iets omhanden”, vertelt ze enthousiast. “Daar blijf je scherp van.”

Oudere aan het woord_Foto mevr Van Maar.jpg

93 jaar en nog elke dag actief

Mevrouw Van Maar doet nog alles zelfstandig. Alles? Ze lacht: “Iemand anders komt regelmatig stofzuigen. Daar heb ik gewoon geen zin meer in.” Wat ze wel graag doet: bezig zijn en andere mensen ontmoeten. In het verleden ging ze daarvoor regelmatig naar het buurthuis om de hoek. Bijvoorbeeld om te kleien en te breien. “Ik ben geen type voor spelletjes. Dan ben ik liever bezig met filosofie of Frans. Ik lees sowieso veel, wil alles bijhouden.”

Liever op loopafstand

Vorig jaar sloot het buurthuis. Mevrouw Van Maar en andere ouderen uit de buurt moeten voor activiteiten naar buurthuizen in andere delen van de stad. Dat is een drempel. “Vroeger pakte ik daarvoor de auto of de fiets. Dat durf ik nu niet meer. Ik kan de reguliere bus of een Taxbus pakken. Daar ben ik blij mee, maar ik heb liever iets op loopafstand. Dat geldt voor meer ouderen hier in de buurt, zeker voor degenen die een rollator nodig hebben.”

Nieuw initiatief

Daarom heeft haar dochter het initiatief genomen om in de Schrijversbuurt weer iets op te zetten. Ze werkt daarbij onder anderen samen met de huisarts, de fysiotherapeut, de wijkverpleging en het ouderenwerk. “Ze kennen allemaal wel iemand voor wie het goed zou zijn”, vertelt mevrouw Van Maar. “Zo proberen we mensen bij elkaar te brengen. We hebben drie locaties op het oog. Maar misschien beginnen we wel gewoon bij iemand thuis, in de woonkamer. Hopelijk met hulp van een paar vrijwilligers want die hebben we wel nodig.”

Hopen dat de buurthuis-functie weer terugkomt

Het werkt aanstekelijk om met mevrouw Van Maar te praten. Ze woont al vijf jaar alleen maar is nooit bij de pakken neer gaan zitten. Hoe ze dat doet? “Ik denk altijd positief en blijf bezig. Meedoen aan de boekenclub, elke woensdagochtend gymmen. Die structuur vind ik heel fijn. De activiteiten en clubjes zoek ik bewust op, omdat ik het heerlijk vind om mensen om me heen te hebben. Daarom is een buurthuis ook zo leuk.” Goed dus dat er door haar dochter en verschillende professionals initiatief is genomen om de buurthuisfunctie weer terug te brengen naar de Schrijversbuurt.


oktober 2020