Tools, hulp én inspiratie voor meer inzet zorgtechnologie

In het project ‘Opschalen Zorgtechnologie’ gebruiken ouderen diverse zorgtechnologieën en werken organisaties samen om dit tot een succes te maken. Al 700 ouderen zijn betrokken, eind 2020 gaan we richting de 1.000.

2. zorgtechnologie plaat.jpg

Technologie helpt ouderen om veilig thuis te wonen. Daarom werken betrokken partijen samen om van elkaar te leren en te bepalen wat er nodig is om meer technologie in te zetten. Zo ontstond het idee van een digitaal rijbewijs en een digitale wegenwacht, dat mogelijk in 2021 wordt uitgewerkt. “Medewerkers en bewoners hebben een bepaalde mate van digitale vaardigheden nodig. Het zou heel normaal moeten zijn dat je een digitaal rijbewijs haalt en op pijl houdt. En kom je er niet meer uit? Dan bel je de digitale wegenwacht”, vertelt Sanne Schepens, projectadviseur zorgtechnologie bij Vitalis WoonZorg Groep. Met name die hulp is een belangrijke randvoorwaarde om zorg op afstand succesvol in te zetten.

Zorg op afstand: ook buiten coronatijd

Een ontwikkeling die dit jaar al goed zichtbaar was, was meer inzet van digitale zorg bij mensen thuis. Projectleider Toon van de Looy: “Tijdens de eerste coronagolf zagen we dat steeds meer zorgverleners zorg op afstand aanboden. Na de eerste golf nam dat echter ook weer af. Dan is een collega in je team die daar structureel tijd en aandacht voor heeft en zo de brug bouwt tussen zorg en technologie van groot belang. Wil je draagvlak en motivatie bij zorgmedewerkers vergroten, dan liggen daar de kansen.” Steeds meer zorgorganisaties onderkennen dit en faciliteren verpleegkundigen in die rol. Ook willen ze het gebruik van technologie stimuleren door ouderen bij tijdelijke opnames in bijvoorbeeld het ziekenhuis of op een revalidatie-afdeling, kennis laten maken met technologie.

Versterken en ontzorgen

Kennismaken met technologie zonder ‘gedoe’, is ook belangrijk voor professionals. Daarvoor ontwikkelt de werkgroep onder meer implementatiewijzers voor zorgtechnologieën. “Wij hebben de implementatiewijzer van de Medido – op een enkele nuance na – volledig overgenomen en gebruikt bij de implementatie binnen Vitalis”, legt Sanne uit. “Onze medewerkers kregen hiermee de juiste tools in handen om de Medido in gebruik te nemen. Alle randvoorwaarden waren hierdoor geregeld en was het voor de medewerker niet meer nodig deze zelf te organiseren.” Doordat de implementatiewijzers gezamenlijk worden opgesteld, leren organisaties van elkaar en wordt het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden.

Inspiratie voor professionals

Het is duidelijk, de projectgroep investeert flink. Sanne: “We vinden het belangrijk om aan professionals te laten zien wat er allemaal gebeurt en wat zij daar zelf aan hebben.” Daarom organiseerde de werkgroep op 2 juli het ‘Inspiratie Event regionale werkplaats Precies!’. Ongeveer 150 professionals luisterden op afstand naar inspirerende verhalen. Op 3 december komt daarop een vervolg, wederom in samenwerking met Fontys en Transitie VVT. Wil jij ook deelnemen? Mail dan ‘Ik heb interesse in het inspiratie event op 3 december’ naar ellesvis@connectzorg.com.


oktober 2020