“Niet lullen maar poetsen!”

Zes jaar geleden werd bij de vrouw van de heer Sander de zeldzame en zeer progressieve hersenziekte PSP vastgesteld. Omdat ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, ging hij op verkenning uit. “Er zijn heel veel ondersteuningsmogelijkheden. Daar wordt alleen te weinig naar gekeken.”

Al vele jaren wonen ze in Eindhoven-Noord, aan een hofje waar de bewoners elkaar kennen en naar elkaar omkijken. “’s Ochtends kijk ik altijd of het slaapkamerraampje bij de buren open is gezet. Als dat om 11.00 uur nog niet zo is, ga ik kijken of er iets aan de hand is.” Een fijne omgeving om samen oud te worden dus, maar daar hebben ze wel steeds vaker hulp bij nodig.

Mantelzorg wordt zwaarder

Meneer zorgt als mantelzorger voor zijn vrouw. “Maar dat wordt steeds zwaarder. Mijn vrouw heeft meer en meer hulp nodig en mijn gezondheid gaat ook achteruit. Daarom heb ik de hulp ingeroepen van Archipel Thuis, die de thuiszorg doen. Via hen ben ik veel meer te weten gekomen over de mogelijkheden die er zijn.”

Handig elektronisch slot

Zo kwam hij twee jaar geleden in aanraking met het elektronisch slot van Telelock. Hiermee kunnen bijvoorbeeld hulpverleners en familieleden toegang tot de woning krijgen, zonder dat er fysieke sleutels aan te pas komen. Sander: “Het stond toen nog in de kinderschoenen maar ik wilde het graag hebben. Het mooie is dat je zelf het digitale sleutelbeheer doet. De thuiszorg en onze kinderen hebben toegang. Met de app kunnen zij altijd binnen als dat nodig is, zonder gedoe van fysieke sleutelbossen. En ’s nachts kan ZuidZorg snel binnen bij alarmmeldingen, dat is ook al een paar keer gebeurd. Nu ik er zo over nadenk: onbewust hebben we alle procedures al wel eens getest, haha.”

Minder praten, meer doen

Het elektronisch slot is een van de tools in huize Sander. Meneer heeft er echt werk van gemaakt en daar wil hij nog wel wat over kwijt. “Er wordt heel veel gepraat over goede zorg voor ouderen, over langer thuis blijven wonen. Maar ondertussen is de zorgketen helemaal verstopt. We moeten stoppen met praten en gewoon aan de slag gaan. Kijk naar iemands wensen en de mogelijkheden die er wel degelijk zijn. We kunnen niet alles meteen oplossen, maar door kleine stappen te zetten, komen we wel verder. En daar leren we dan weer van. Niet lullen maar poetsen!”

november 2020

Previous
Previous

Hulp voor de huisarts!

Next
Next

Je stuurt de vraag door, niet de vrager