DE STAP naar Sterk Ouder Worden

Sinds enkele maanden werken we met drie gemeenten als mede-trekker aan een regiobrede ‘preventie-infrastructuur’ voor ouderen. Dit als onderdeel van het regioplan Eindhoven-De Kempen. Het uiteindelijke doel? De zorg in de toekomst toegankelijk houden en onze regio laten uitgroeien tot de vitaalste van Nederland.

Gemeenten Veldhoven, Son & Breugel en Eindhoven werken samen aan de projecten binnen het thema Sterk met Ouderen om te leren hoe we deze aanpak kunnen opschalen en vergroten naar de rest van de gemeenten.

Vlnr: Wilma Monen (gemeente Veldhoven), Franc Das (gemeente Son en Breugel), Jim Steenbakkers (projectleider Precies!), Colette de Vries (programmaleider Precies!) en Bregje van Laarhoven (gemeente Eindhoven)  

Concreet gaat om het de volgende drie projecten waarin we samen mét ouderen aan de slag gaan:

  • Het Goede Gesprek

  • Actief Ouder Worden

  • Herkenbare Basiswijkteams

Het goede gesprek: leuk oud worden betekent jong beginnen

Een belangrijk ding van ouder worden, is de voorbereiding op de volgende fase in je leven. Want leuk oud worden, betekent jong beginnen. Het project 'het goede gesprek' stimuleert deze dialoog, waarbij we niet alleen kijken naar de uitdagingen, maar vooral ook naar de kansen en mogelijkheden die ouder worden met zich meebrengt.

Waar kom ik morgen mijn bed voor uit? Hoe kan ik een ander helpen? Wat wil ik graag leren? Hoe kan ik actief blijven? “We willen mensen vooral niet vertellen wat ze moeten doen, maar hen juist zélf laten nadenken. De antwoorden op deze vragen zijn namelijk voor iedereen anders. En gelukkig maar!”, aldus Jim Steenbakkers, projectleider Precies! Jim mocht in dat kader ook zijn steentje bijdragen aan de nieuwe ‘STAP-campagne’ Doen na je pensioen

Actief ouder worden: beweging en ontmoeting stimuleren

‘Actief ouder worden’ draait om het creëren van een omgeving die ouderen uitnodigt om actief te blijven én elkaar te ontmoeten. Samen met ouderen gaan we kijken wat daarvoor nodig is en waar de behoefte ligt. Zijn er bijvoorbeeld al plekken waar ouderen samen komen? En kan daar een draai aan gegeven worden, om meer beweging te stimuleren? Hierbij wordt ook gekeken naar randvoorwaarden om actief te kúnnen zijn. Zo zijn we in Eindhoven in gesprek met de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven om samen een ‘proeftuin vrijwilligers’ te starten. Ook werken we nauw samen met de ketenaanpakken Valpreventie en Welzijn op recept die door de GGD met de regio worden gemaakt.

Herkenbare basiswijkteams: samen voor de buurt

Het project 'Herkenbare Basiswijkteams' richt zich op het creëren van integrale wijkteams met bekende gezichten die de buurt door en door kennen. “Onze droom is dat in 2030 in iedere gemeente hechte wijkteams actief zijn, waarbij een herkenbare vaste groep mensen de inwoners helpt bij het vinden van het juiste advies, ondersteuning en zorg voor mensen die dat nodig hebben. We gebruiken hierbij de net verschenen Visie op eerstelijns zorg 2030 als basis,” aldus Franc Das, beleidsadviseur sociaal domein bij gemeente Son & Breugel.

Inspirerende proeftuin: goed ouder worden in Stratum

Stratum, in Eindhoven, was niet geheel toevallig laatst in het landelijke nieuws vanwege de enorm grote verschillen in deze wijk. Mensen zijn steeds meer op zichzelf en ontmoeten gebeurt niet meer zomaar. Ouderen vereenzamen en verschillen tussen rijk en arm worden alsmaar groter. Reden genoeg voor ons om hier een nieuwe missie aan te verbinden en aan de slag te gaan met het faciliteren van betrokken Stratummers en hun bevlogen ideeën.

We willen mensen vooral ondersteunen bij het realiseren van hún ideeën
— Thijs Stroeks - KBO kring Stratum

Grote trekker en initiatiefnemer hiervan is Thijs Stroeks, bewoner en voorzitter van de KBO kring Stratum. Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Hoe kunnen we samen goed ouder worden in Stratum?’ worden er 2000 gouden enveloppen bij inwoners bezorgd met een uitnodiging tot meedenken.

Thijs benadrukt de aanpak en het doel: “We willen mensen vooral ondersteunen bij het realiseren van hún ideeën. Wij gaan dus niet voorschrijven wat er moet gebeuren, maar juist ontdekken wat er al gebeurt en waar behoefte aan is. Het is een mooie ontdekkingsreis die we graag samen maken met Precies!”

 

Het aandeel ouderen in de Eindhovense wijken Oud-Stratum, Kortonjo en Putten

 

april 2024

sterkMandy Figaroa