Pilot met diagnostiektas moet win-win opleveren

Wijkverpleegkundigen van ZuidZorg gaan de komende tijd op pad met de ‘diagnostiektas’. Met deze tas verrichten zij metingen bij patiënten thuis. Hierdoor kunnen we onnodige verplaatsingen van de patiënt voorkomen, omdat de patiënt niet naar de huisarts hoeft te komen.

Foto bij artikel diagnosetas.png

Hoe kunnen we voorkomen dat kwetsbare ouderen ‘onnodig’ (zonder medisch specialistische zorgvraag) naar de huisarts, huisartsenpost of SEH gaan? Dat is de hamvraag waarover de projectgroep Overbruggingshulp van Precies! zich heeft gebogen. Projectleider Agnes van ’t Hof van het Máxima MC: “Het aantal complexe en acute situaties thuis neemt toe. Ook de druk op de huisartsen in de regio is groot. Het gevolg is dat kwetsbare ouderen worden doorverwezen naar de huisartsenpost of SEH, ook als dit niet aansluit bij de achterliggende hulpvraag.”

Win-win

Een van de oplossingen voor dit probleem bestaat uit een ‘verlengde arm’ voor de huisarts die in de thuissituatie diagnostiek kan verrichten. ZuidZorg heeft haar wijkteams uitgerust met meetinstrumenten. Hiermee worden bij patiënten thuis metingen verricht, zoals bloeddruk, saturatie, urine en glucose. Anneke Dalinghaus, (ex-)huisarts en vanaf het begin betrokken bij het project: “Huisartsen kunnen hier gebruik van maken als zij een situatie niet vertrouwen of als zij een patiënt in de thuissituatie willen monitoren. Een win- win voor patiënten die daarvoor niet naar de huisarts of huisartsenpost hoeven te gaan en voor de huisartsen (en SEH’s) voor wie de druk wordt verlaagd.”

Chantal Goesten, Directeur ZuidZorg: “Het is binnen de routes in te plannen. De reguliere zorg komt hiermee niet onder druk te staan. Het geeft een extra dimensie aan het vak wijkverpleging dat gezien kan worden als een positief aspect op de arbeidsmarkt.”

Pilot

De pilot is een mooi initiatief van ZuidZorg, Huisartsenposten Oost-Brabant, zorggroepen SGE,DOH en PoZoB, Máxima MC, Precies! in samenwerking met Coöperatie VGZ. ZuidZorg handelt de kosten voor deze dienst direct af met de zorgverzekeraars. Dit geldt ook voor patiënten die niet bij ZuidZorg in zorg zijn. Het betreft een eenmalig acuut consult, de patiënt behoudt zijn reguliere zorg.

De pilot is van start gegaan bij verschillende huisartsen en huisartsenposten in de regio Zuidoost Brabant en duurt tot 1 november. We evalueren de pilot op zowel kwalitatieve als kwantitatieve resultaten. Na vaststellen van het succes van de pilot wordt de diagnostiektas ingezet in de gehele regio.


Naast beschreven pilot loopt in de regio extramuraal een initiatief met een mobiele diagnostiekkoffer. Na evaluatie van beide initiatieven wordt gekeken of en zo ja, waar de verbinding te maken is.


juli 2021

Previous
Previous

94% Zorgverleners beveelt thuiszorgapp aan

Next
Next

Eén plek met informatie, fysiek en digitaal!