Een goed gesprek voor goede zorg

Met het project STERK willen we zorg en behandeling beter laten aansluiten bij wat ouderen zelf willen. De vraag ‘Wat is voor mij belangrijk?' als hét uitgangspunt in gesprekken. Want een goed gesprek is de basis van goede zorg. Door samen te beslissen, zijn mensen tevredener over de zorg die ze krijgen en trouwer aan afspraken die ze met hun zorgverlener maken.

Om tot de beste zorg te komen, hebben zorgverlener en patiënt elkaar nodig. ‘Samen Beslissen’ kan het verschil maken tussen goede, passende zorg en zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben. Dat geldt voor alle sectoren in de zorg en bij voorkeur ook over de grenzen van de domeinen heen. We starten met de ‘TOPICS-SF’ die nu nog alleen in het ziekenhuis wordt gebruikt. Die gaan we passend maken voor het goede gesprek in de huisartsenpraktijk.

Herkenbaar verhaal
Ook grijpen we het project aan om breder te kijken in de regio: hoe wordt ‘het goede gesprek’ gevoerd door de dorpsondersteuner, wijkverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde en andere professionals? Welke tools en methodes gebruiken zij? Wat werkt daarbij goed en wat kan beter? We willen allerlei vormen van ‘goede gesprekken’ beter op elkaar laten aansluiten vanuit het gedachtengoed van positieve gezondheid, waarbij eerder verzamelde informatie ook wordt gebruikt. Zodat ouderen een heldere lijn ervaren in gesprekken met hun netwerk en niet bij elke partij opnieuw hun verhaal hoeven doen. Ook het gesprek in de laatste levensfase over behandelgrenzen (Advanced Care Planning) nemen we hierin mee.

Korte communicatielijnen
Inmiddels werken bijna honderd huisartsenpraktijken met VIP Samenwerken: een communicatieplatform waarmee we veilig en snel communiceren met het (in)formele netwerk én de oudere/mantelzorger. Het creëert korte communicatielijnen tussen alle betrokken professionals en voorkomt onnodig in de wacht staan aan de telefoon. De evaluatie is positief. 94% van de professionals die met VIP werken vinden dat het bijdraagt aan efficiënte samenwerking. Steeds vaker wordt VIP gebruikt in het netwerk met ouderen. De uitdaging is om de oudere of mantelzorger ook (bijna) altijd zelf te laten deelnemen, zodat ze direct betrokken zijn in onderlinge communicatie. En dat er niet over maar met hen wordt gecommuniceerd. Dat wordt ons speerpunt in 2022.


Presentatie onderzoeksresultaten

In mei 2022 zijn de bevindingen gepresenteerd van het onderzoek naar ‘Het goede gesprek in de regio’


Actuele stand van zaken


Wil je meer informatie, of heb je een goed idee? Mail dan naar Rieneke Sterken.


Artikelen

Lees hieronder al onze updates met betrekking tot dit project.