
Actueel
Hier vind je alle informatie over onze projecten en de voortgang. Naar iets specifieks op zoek? Gebruik dan de zoekfunctie.
Een barre winter
Nederland zat de afgelopen weken als enige land in Europa in een harde lock down. Ouderen, mantelzorgers, ondernemers, studenten; steeds meer mensen staat het water aan de lippen. En de zorg heeft het nog steeds hard te halen. Er lijkt geen eind te komen aan deze marathon.
'Eenzaamheid heb ik onderschat'
Cees Verouden was jarenlang directeur van ZuidZorg. Door de ziekte van zijn vrouw werd hij aan het eind van zijn loopbaan mantelzorger. 12 jaar zorgde hij voor zijn vrouw met Parkinson. Hoe heeft Cees die tijd ervaren en welke lessen heeft hij voor ons?
Klantreizen 'op herhaling' - wat zijn de grootste knelpunten voor ouderen?
De basis voor Precies! is gelegd op 4 juli 2018 toen we met 50 mensen de grootste knelpunten in klantreizen hebben geïnventariseerd aan de hand van zes cases. Op 24 november jl. zijn we ‘op herhaling gegaan’ en hebben we nieuwe verbeterpunten opgehaald tijdens een online bijeenkomst.
Business model canvas van het Senioren Loket
Er is de afgelopen maanden door veel betrokken mensen in onze regio hard gewerkt om informatie en ondersteuning over wonen, welzijn en zorg toegankelijk te maken voor senioren, mantelzorgers en professionals. Zo is het ‘canvas’ voor het ideale loket ontwikkeld.
Hulp voor de huisarts!
De huisartsenadvieslijn en de diagnostiektas zijn twee vooruitstrevende projecten die huisartsen en patiënten veel voordeel kunnen opleveren. Met de diagnostiektas zijn wijkverpleegkundigen nog beter uitgerust en kunnen zij huisartsen voorzien van de juiste medische informatie. En tevens een mooie bijkomstigheid, het bevordert de samenwerking in de eerstelijnszorg.
“Niet lullen maar poetsen!”
Zes jaar geleden werd bij de vrouw van de heer Sander de zeldzame en zeer progressieve hersenziekte PSP vastgesteld. Omdat ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, ging hij op verkenning uit. “Er zijn heel veel ondersteuningsmogelijkheden. Daar wordt alleen te weinig naar gekeken.”
Je stuurt de vraag door, niet de vrager
In sommige gemeenten bestaat al meer dan 10 jaar een loket waar ouderen terecht kunnen. Andere gemeenten staan in de startblokken. “In iedere gemeente begon het anders en zijn andere partijen betrokken, vertelt Peter van Heesch. Maar allemaal willen we hetzelfde: Een ideale oplossing voor de lokale situatie.”
Gedoe?!
Niet weten waar je met vragen terecht kunt, van het kastje naar de muur worden gestuurd en geen toegang hebben tot je eigen dossier. Het zijn zomaar wat knelpunten die we ophaalden in ‘de klantreizen-sessie’ in juli 2018. Later zijn daar de acht Precies!-projecten uit voortgekomen waarin we samen bouwen aan ‘de ideale ouderenreis’. Dé oplossing bestaat niet. Daarom werken we in Precies! samen aan heel veel kleine verbeteringen.
Concrete stappen voorwaarts in zorgtechnologie
Weer zo’n mooi voorbeeld van zorgtechnologie thuis. Zorgrobot Tessa herinnert cliënten aan afspraken, medicatie-inname (ook voor insuline), zodat de cliënt weer echt de regie over zijn eigen dag ervaart. Inmiddels maken 1500 ouderen in de regio gebruik maken van zorgtechnologie thuis, waaronder het digitale deurslot en de slimme medicijndispenser.
Een ziekenhuis dat aan welzijn voor ouderen werkt
Afgelopen week had ik een ‘expert-interview’ met student Jord Boeijen over succesfactoren bij organisatieverandering. Na het delen van mijn ervaringen met hem, toverde hij het boek ’Veranderen als samenspel’ voor de camera. Want daar deed veel van wat ik zei hem aan denken. Niet zo vreemd, want veranderen en presteren doe je samen.
94% Zorgverleners beveelt thuiszorgapp aan
Zorgverleners besparen veel tijd door het gebruik van de Siilo-app. Vraag en aanbod van thuiszorg worden efficiënt gematcht. Een eenvoudige oplossing die zorgt voor een transparante samenwerking. Bovendien krijgt de patiënt vaker passende thuiszorg dankzij de app.
Pilot met diagnostiektas moet win-win opleveren
Wijkverpleegkundigen van ZuidZorg gaan de komende tijd op pad met de ‘diagnosetas’. Met deze tas verrichten zij metingen bij patiënten thuis. De patiënt hoeft niet van huis en de huisarts niet naar de patiënt: win-win!
Eén plek met informatie, fysiek en digitaal!
Hoe willen ouderen worden geïnformeerd over de ondersteuningsmogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen? Dat onderzocht masterstudent Lieke Knapen. “Het grootste knelpunt zit in de toegankelijkheid van informatie.”
De ideale ouderenreis: wat hebben we samen bereikt?
We hebben een ambitieus doel: geen enkele thuiswonende oudere in de kou laten staan. Ook niet over 10 jaar. Daarom werken we intensief samen met bevlogen professionals en ouderen(-vertegenwoordigers). Samen leren we iedere dag en maken we kleine stappen.
Interview: Juiste Zorg Op de Juiste Plek
Dit voorjaar werd Colette de Vries geïnterviewd door ZonMw. Over hoe we oplossingen uitwerken voor knelpunten in ‘ouderenreizen’. Hoe bijna dertig organisaties mensen en middelen blijven vrijmaken om samen te experimenteren en te leren. En hoe de projectleiders concrete resultaten realiseren dankzij intensieve samenwerking met alle partners.
Samenwerken werkt!
Het samenwerken in de regio heeft het project 'Efficiënte Transfers' geen windeieren gelegd. In onderstaand artikel lees je welke mooie resultaten inmiddels zijn behaald, waardoor vervolgzorg sneller en beter georganiseerd kan worden.
Zorg op afstand vergt een cultuuromslag
We trekken alles uit de kast in onze regio om nieuwe technologie in te zetten. Om ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals te ontlasten. Helaas sterven veel projecten in schoonheid. Het is taai om het verpleegkundig proces structureel te veranderen. Alleen samen realiseren we een doorbraak.