
Actueel
Hier vind je alle informatie over onze projecten en de voortgang. Naar iets specifieks op zoek? Gebruik dan de zoekfunctie.
Regiobijeenkomst Het Juiste Thuis d.d. 19 april 2023
Onze jaarlijkse bijeenkomst vindt dit jaar plaats in de Weeffabriek in Geldrop. Hier geven we het startschot om samen meer oplossingen te creëren waarmee ouderen fijn langer zelfstandig wonen. Ook is er ruimte om te ontmoeten, verbinden en kennis uit te wisselen.
Wake up call
Twee keer per jaar komen we met het programmateam van Precies! bij elkaar. De laatste keer was een wake up call voor me. We deden een rondje ‘trots’ en ‘struggle’. Tijdens dat laatste rondje kwam het ene persoonlijke verhaal na het andere. Met als rode draad dat het niet altijd meevalt om een stap extra te zetten voor ‘ons hogere doel’.
Ouderen geven zelf vaak een hoger cijfer
Wat is voor u als oudere belangrijk? Dat is het uitgangspunt van de gesprekken die gevoerd worden in ons project over ‘samen beslissen’. Want samen beslissen maakt de tevredenheid over de zorg groter én patiënten houden zich trouwer aan hun afspraak met de zorgverlener.
Inzet Siilo appgroepen voor thuiszorg nu ook voor de huisarts!
Het regelen van thuiszorg kan nu nóg eenvoudiger. Als het een huisarts niet lukt om via de gebruikelijke route thuiszorg te vinden, kunnen ze met een ZorgDomein-verwijzing hun zorgvraag indienen bij de transferteams van het ziekenhuis (waar ook de huisartsenadvieslijn binnenkomt).
Duurzame revalidatiezorg thuis
De ouderenzorg gaat er in de toekomst anders uitzien, daar zijn we allemaal van doordrongen. Voor de revalidatiezorg geldt hetzelfde. Omdat we voorbereid willen zijn op de toekomst maar zeker ook omdat cliënten de regie zelf willen behouden en vaak veel liever thuis willen herstellen. Hoe maken we dat mogelijk met elkaar?
Expertise en daadkracht komen samen in DE STAP naar Gezonder
Gezondere inwoners én minder druk op de zorg: dat is het doel van het online platform DE STAP naar Gezonder. Inwoners vinden er allerhande tips, activiteiten en hulpmiddelen voor een gezond(er) leven waarmee ze meteen aan de slag kunnen.
Integraal Zorgakkoord: domeinoversteigende samenwerking als sleutel tot succes
Half september 2022 ondertekende een groot aantal partijen in de zorg, waaronder ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnsorganisaties en de ouderenzorg, samen met het Ministerie van VWS het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Samenwerken aan fijn langer thuis wonen voor ouderen
Het einde van 2022 nadert, dus tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken met ‘Het Juiste Thuis’; onze coalitie van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisatie en ouderen die werkt aan praktijkoplossingen waarmee ouderen in de regio Eindhoven fijner zelfstandig kunnen wonen.
Een fijne woon- en leefomgeving voor iedereen in de regio
De krapte op de woning- en zorgmarkt vraagt om nauwe samenwerking en actie in de regio tussen gemeenten, VVT-sector, woningcorporaties en ouderenorganisaties. Mieke Verhees: ‘Ik maak me hard voor wonen voor iedereen. Wonen in een fijne, groene leefomgeving met voorzieningen voor iedereen.
Samenwerken als sleutel tot succes in het Integraal Zorgakkoord
We zijn eind 2018 in de regio met Precies! gestart, omdat veel uitdagingen in de zorg over domeinen heengaan. Dat is ook de kern van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Voorheen waren er aparte akkoorden. “Maar in de ouderenzorg is niets oplosbaar in één domein”, aldus Ellen Huijbers.
Nina Vos werkt aan oplossingen voor toekomstbestendige wijkzorg
Vorig jaar keerde Nina Vos 25 jaar na haar opleiding HBO-V terug als wijkverpleegkundige bij ZuidZorg, met één belangrijke missie: De verbinding leggen tussen beleid en uitvoering. En dat bevalt haar ontzettend goed.
Niemand in de kou laten staan
Steeds meer ouderen, mantelzorgers en professionals worstelen dagelijks met uitdagingen. De verbindende ambitie van Precies! ‘niemand in de kou laten staan’ lijkt soms een utopie. De gouden oplossing bestaat niet. Het is én én én. Gaat het Integraal Zorgakkoord dat op prinsjesdag werd gepresenteerd ons hierbij helpen?
Zorgwethouder in Geldrop-Mierlo: ‘Ik kom uit de praktijk en daar blijft mijn hart.’
Tot het moment dat Mathil Sanders wethouder werd in de Gemeente Geldrop-Mierlo, was zij wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Geldrop. Vanuit die functie was zij al bij meerdere Precies!-projecten betrokken. Een van haar missies is het vinden van een tussenvorm van wonen tussen thuis en het verpleeghuis.
Wachten ...
De zomervakantie komt er aan. En daarmee de krantenkoppen over lange wachtrijen op het vliegveld en het niet kunnen vertrekken naar een zonovergoten bestemming. Iedereen weet van de problemen op Schiphol. Het staat in schril contrast met de aandacht voor wachtrijen in de zorg; waar wachten tot verdrietige situaties leidt en soms zelfs levens kost. Het empoweren van mensen voor een gezond en gelukkig leven is makkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering kost tijd en vraagt iets van ons allemaal.
Hoeveel goede gesprekken kun je voeren?
Zorg en behandeling beter laten aansluiten bij wat ouderen zelf willen. Dat is het doel van project STERK. Het uitgangspunt daarbij is het goede gesprek over de vraag wat een oudere echt belangrijk vindt. Wat doet er echt toe voor u? Maar: voor veel ouderen is dat best een ingewikkelde vraag. Daarom onderzocht projectleider Rieneke Sterken samen met vele anderen hoe we ouderen daarbij kunnen helpen.
Anders werken voor houdbare wijkzorg
De samenwerking van 13 zorgorganisaties in de ‘Regionale werkplaats zorgtechnologie’ werpt zijn vruchten af. We zijn nu namens de regio in gesprek met zorgverzekeraars en leveranciers over investeringen om mensen op grote schaal te ondersteunen met hulpmiddelen. Dit alles om de zelf- en samenredzaamheid van mensen te vergroten en wijkzorg toegankelijk te houden voor als het echt niet anders kan.
Alle informatie over zelfhulp op één website bij elkaar
Je wilt graag voorkomen dat je échte zorg of ondersteuning nodig hebt. Wanneer je dingen zelf kunt doen, of met wat hulp van je omgeving, is dat natuurlijk veel fijner. Veel zorgorganisaties hebben op hun eigen website hier tips en tools voor staan. Tot nu toe stond deze informatie nergens bij elkaar. Dit gaat veranderen!
Wat heet oud?
Het is de kunst ouderen te ‘verleiden’ zich voor te bereiden op hun derde levensfase en van betekenis te blijven, voor zichzelf en voor anderen. De uitdaging waar we voor staan, is er één van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Niet voor niets is ons adagium ‘It takes a village to grow old happily’.”