
Actueel
Hier vind je alle informatie over onze projecten en de voortgang. Naar iets specifieks op zoek? Gebruik dan de zoekfunctie.
Snelle toets ‘Zelf- en samenredzaam in de keten’ goedgekeurd!
We moeten ons voorbereiden op een toekomst waarin we met veel minder zorgverleners voor veel meer ouderen zorgen. Dat kan alleen als we fundamenteel iets veranderen aan onze huidige manier van werken. Het stimuleren van zelf- en samenredzaamheid in de hele keten, vraagt om een gedragsverandering van iedereen. Daar gaan we ons als regio nu samen hard voor maken!
65-plussers willen graag een vitaliteitscheck
Vitaliteit voor 65-plussers is een groot goed. Mirjam Tuinhout (GGD Brabant-Zuidoost) en Hans Vos (KBO Eindhoven) vertellen over hoe een vitaliteitsdag bijdraagt aan het zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Op 19 maart 2024 vindt er weer een interessante informatiebijeenkomst plaats waar je je voor kunt opgeven.
Regioplan gereed! We gaan voor Sterk mét ouderen
Het Regioplan is gereed! ‘Sterk met ouderen’ is een van de prioriteiten uit het regioplan en wordt de agenda voor ‘het nieuwe Precies!’. Het is nu tijd om door te pakken met complexe netwerkuitdagingen voor 60+ waar we regiobreed samen impact willen maken. Dat is waar Precies! voor bedoeld is.’
Regionaal event Anders Werken In de Zorg 22 feb
Op 22/02/24 vindt hét regionaal event Anders Werken In de Zorg plaats! Tijdens een inspirerend programma gaan we in op het loslaten van oude patronen in zorg die niet meer uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Hoe gaan we samen ontgroeven?
'Alles wat we delen'
We werken in de regio samen aan een nieuw regioplan. Met als doel het verkleinen van gezondheidsverschillen. En het toegankelijk en betaalbaar houden van ondersteuning en zorg. Ook Precies! draagt haar steentje bij. En het is daarbij de kunst om te blijven DOEN wat werkt én los te laten wat anders kan of niet meer hoeft.
Droom: géén crisisopnames meer in de toekomst
Op weg naar een toekomst zonder crisisopnames in de zorg. We zitten aan tafel met Jeannette Telder en Serge Roufs. Ze werken aan positieve verandering in de crisisdienst en streven naar een betere zorgpreventie. De stip op de horizon is dat er geen crisisopnames meer nodig zijn.
Samenwerking in kleinschalige woonvorm levert ouderen veel op
Vanwege het feit dat ouderen steeds langer thuis wonen, ontstaan er nieuwe woonvormen. Mensen die vanwege hun zorgbehoefte aangewezen zijn op 24-uurs zorg, wonen in toenemende mate in een (kleinschalige) woonzorginstelling. Dat vraagt om goede samenwerkingsafspraken tussen professionals. Hoe doe je dat? En tegen welke uitdagingen lopen de huisarts en Specialist Ouderengeneeskunde aan?
Steeds meer 'Langer Thuis Wijzers' open in de regio
‘Ik ben op zoek naar ondersteuning bij mij thuis, wat is er mogelijk?’ Of: ‘Ik wil graag een zorgindicatie aanvragen, hoe doe ik dat?’ Zomaar wat vragen die senioren aan de vrijwilligers van ‘Onze Wegwijzer’ kunnen stellen. Sinds 31 oktober is ‘Langer Thuis Wijzer’ partner in ‘Onze Wegwijzer’ in Geldrop-Mierlo. Een mooie ontwikkeling! Recent opende ook een Langer Thuis Wijzer in de Veldwijzer in Veldhoven.
Het Oudzendbureau is live!
Ouderen. Ze hebben van alles meegemaakt, weten wat wel en niet werkt, welke dingen ze missen of wat juist overbodig is. Al deze ervaringen zijn onmisbaar bij het aangaan van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Daarom zijn we met ouderen een experiment aangegaan, genaamd het Oudzendbureau. Want wat als we het nu eens anders aanpakken samen?
Project STERK succesvol afgerond!
Het doel was helder: zorg en behandeling sluiten maximaal aan bij wat ouderen zelf willen. Dat begint met een goed gesprek als basis voor passende zorg. Zorg die aansluit bij dát wat voor de ouderen belangrijk is. Makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is er inmiddels een mooie toolbox met hulpmiddelen beschikbaar. Met dank aan Vilans.
Kwetsbare ouderen in de kloof?
‘Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Het is het adagium van minister Helder en eigenlijk al vanaf de start de kern van Precies! Alleen… als we niet oppassen doen we te weinig voor de meest kwetsbare groep ouderen. Als het mensen zelf echt niet meer lukt en het netwerk en digitale mogelijkheden beperkt zijn, dan is er soms meer nodig. En dat kan niet iedereen zelf betalen.
Tijd voor concrete actie in wonen en zorg voor ouderen
Geen traditionele bejaardenhuizen, maar nieuwe woonvormen en andere slimme, innovatieve oplossingen moeten er in onze regio komen om ouderen het juiste thuis met zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Op 19 april 2023 zetten 35 partijen hun handtekening onder de regionale intentieovereenkomst van Het Juiste Thuis. Het is tijd voor concrete actie!
'Er zijn' voor terminaal zieken
Terminaal zieke mensen die nog thuis wonen. Veel zorgverleners komen hen tegen tijdens hun werk en zouden graag iets extra’s doen. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Eindhoven (VPTZ) heeft 25 vrijwilligers die graag extra aandacht geven in de laatste fase van het leven. Vrijwilliger Francien (79 jaar) vertelt waarom ze dit werk zo graag doet.
Behandelwensen: maak het bespreekbaar!
Om ervoor te zorgen dat mensen in acute situaties de juiste zorg krijgen, is het belangrijk hun behandelwensen te bespreken én goed vast te leggen. Daarom is de samenwerking met het RZCC geïntensiveerd. RZCC, brengt in kaart hoe behandelwensen bij verschillende ketenpartners worden vastgelegd en uitgewisseld in het netwerk van een cliënt. En wat daarin te verbeteren valt.
Morgen gezond weer op!
De uitrol van de Morgen Gezond Weer Op Kaart vordert. In steeds meer gemeentes en wijken wordt de kaart ingezet. Op basis van positieve gezondheid gaan vooral ouderenconsulenten en soms ook wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners in gesprek met ouderen die zelfstandig thuis wonen om te horen hoe het met ze gaat en waar eventueel hulp nodig is.
Impact Tinybot Tessa op zelfredzaamheid
In de regio Zuidoost-Brabant heeft een pilot plaatsgevonden met zorgrobotje ‘Tessa’ dat ondersteuning biedt aan cliënten in de wijkverpleging via verbale begeleiding op het gebied van alle dagelijkse levensverrichtingen. De resultaten van de pilot worden onder de loep genomen in het artikel.
Bejaardenhuizen nieuwe stijl
In een discussie op Twitter over de noodzaak om huurwoningen te bouwen als oplossing voor het groeiende huisvestingsprobleem, wierp een huisarts de vraag op: ‘Zou het een idee zijn om bejaardenhuizen ertussen te gaan zetten?’ ‘Mee bezig in Geldrop-Mierlo’, twitterde Mathil Sanders. Waarom schreef ze dit en wat bedoelt ze precies?
Beslist u al samen over uw zorg en behandeling?
Door persoonlijke wensen en overwegingen met uw arts of praktijk ondersteuner te delen, krijgt u de best passende zorg. Tijdens een goed gesprek met uw zorgverlener kunt u aangeven wat ú belangrijk vindt. Een speciaal voor ouderen ontwikkelde vragenlijst helpt u ter voorbereiding op dit gesprek.